Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη. Λίγες ώρες μετά την εισβολή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στη Σύρτη και την κατάληψη σημαντικών προπυργίων στην περιοχή, οι δυνάμεις του Χαφτάρ φέρεται πως ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχό της

«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης της Σύρτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ Μισμάρι.

«Ο LNA έχει πάρει επίσης τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης ασ-Σάαντι και μερικές περιοχές της πόλης» τόνισε, προτού οι δυνάμεις προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.

Στρατηγική νίκη

Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χαφτάρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν από δυνάμεις που στηρίζουν την GNA μετά την εκδίωξη του ISIS από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016.

«Ο αρχηγός οργάνωσε μια καλά προγραμματισμένη επιχείρηση και μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες βρισκόμασταν στην καρδιά της Σύρτης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του LNA.

«Ήταν μια ξαφνική, γρήγορη επιχείρηση» είπε, προσθέτοντας ότι προηγήθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις.

Η αποστολή των πρώτων τουρκικών στρατευμάτων

Η κίνηση αυτή έρχεται μια μέρα μετά ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η χώρα του ξεκίνησε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ Σαράτζ.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι η σταδιακή αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση» είπε.

Σφοδρές μάχες Χαφτάρ – Σαράτζ με νεκρούς

Η κατάσταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που η τουρκική βουλή ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Άμεση ήταν απάντηση από τη μεριά του στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος κάλεσε σε γενική επιστράτευση ενάντια σε ξένες δυνάμεις στη Λιβύη. «Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.

Τόνισε δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από το διάγγελμα, οι δυνάμεις του φέρεται πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις, μια εκ των οποίων μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 30 φοιτητές και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι σε στρατιωτική σχολή στη νότια Τρίπολη. Την Κυριακή, ωστόσο, το LNA αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην αεροπορική επιδρομή.

Τα δύο στρατόπεδα φαίνεται να τροφοδοτούνται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες με βαρύ οπλισμό, αεροπορικά μέσα αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, έχοντας ως βασικούς συμμάχους, ο μεν Χαφτάρ την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ο δε Σαράτζ την Τουρκία και το Κατάρ.

«Έτοιμοι να απωθήσουμε την τουρκική εισβολή»

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «απωθήσει την τουρκική εισβολή» και ότι το ναυτικό του είναι έτοιμο να αναλάβει τον έλεγχο των ακτών της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε την ακτογραμμή της χώρας μας. Οι αεροπορικές μας βάσεις και τα προηγμένα μέσα άμυνας είναι επίσης σε πλήρη ετοιμότητα, όπως αποδεικνύεται όταν καταρρίψαμε αρκετά τουρκικά αεροσκάφη» δήλωσε ο Αλ Μιμάρι.