Τις πιο δύσκολες ημέρες της βιώνει η Αυστραλία, με τις φονικές πυρκαγιές σε μεγάλο μέρος της χώρας να μαίνονται, ενώ νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο προκειμένου να εκκενωθούν περιοχές.

Συνολικά, 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες κοινότητες, ζώα καίγονται και το μαύρο κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να φύγουν από τις πληγείσες περιοχές, προτού να είναι πολύ αργά, προειδοποιώντας ότι μέχρι το Σάββατο μπορεί να καταστραφούν ολόκληρες πόλεις. Η εντολή της μαζικής εκκένωσης μάλιστα έρχεται τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους, κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής για την Ανατολική Γκίπσλαντ, όπου έχουν καεί τουλάχιστον 550.000 εκτάρια, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τις ζώνες του μετώπου.

Παράλληλα, έκλεισε ένα θέρετρο στο οποίο θα παραμείνει μια μικρή ομάδα ατόμων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και για την υποστήριξη του τοπικού προσωπικού.

Νέο κύμα καύσωνα

Κι ενώ οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν προλάβει να μετρήσουν τις πληγές τους, νέο κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση από το Σάββατο.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να είναι χειρότερες από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν διπλασιάστηκαν οι νεκροί, τα καμένα σπίτια έφτασαν τα 1.200 και οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη ξεπέρασαν τα 40,6 εκατομμύρια εκτάρια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακραία φαινόμενα ζέστης, ξηρότητας και ανέμων, έναν επικίνδυνο συνδυασμό που καθιστά το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρηγορότερα και μακρύτερα.

Φρικιαστική εικόνα

Στο μεταξύ, ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες από την Αυστραλία και απεικονίζει εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν σε παραλίες με σκοπό να φύγουν προς τον ωκεανό και για να σωθούν από τις πυρκαγιές.

Η εν λόγω εικόνα, η οποία δημοσιεύτηκε από τον συγγραφέα Bill McKibben, αντικατοπτρίζει τη φρίκη που βιώνουν οι Αυστραλοί ενόσω βλέπουν τη χώρα τους να κατακαίγεται από τις πυρκαγιές.