H χθεσινή υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν χαρακτηρίζεται αδίκως «ιστορική».

Ανοίγοντας νέο διάδρομο προμήθειας αερίου, ο αγωγός EastMed αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά, όταν ολοκληρωθεί, στη θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως τα περιέγραψε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τελετή στο Ζάππειο: Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τα έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Επιπλέον, ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα κολοσσιαίο έργο όπως αυτό δεν μεταβάλλει μόνο το ενεργειακό τοπίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δημιουργεί νέα διπλωματικά και γεωστρατηγικά δεδομένα. Πολλώ δε μάλλον εάν στο εν λόγω εγχείρημα συμμετάσχει ενεργά και η Ιταλία.

Το νέο τοπίο και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται προκαλούν την έντονη δυσφορία και τον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί σε σταδιακή απομόνωση και καταφεύγει στη γνωστή τακτική των προκλήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που «έπεφταν» οι υπογραφές στο Ζάππειο, η Αγκυρα κλιμάκωνε την ένταση στο Αιγαίο, και το τουρκικό κοινοβούλιο έδινε το πράσινο φως για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του EastMed δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», αλλά ανηφορικός και δύσκολος.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην τακτική της ψύχραιμης αποφασιστικότητας, της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας επιμένοντας στο χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών.

Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό το εσωτερικό μέτωπο να είναι αρραγές. Είναι θετικό το γεγονός ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και εποικοδομητική κριτική.