Συνεχίζει με το ίδιο σκηνικό και την Παρασκευή ο καιρός, καθώς αναμένονται ξανά βροχές, καταιγίδες, χιόνια καθώς και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Νεφώσεις αναμένονται στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα από το μεσημέρι. Τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά αναμένονται στην Κρήτη. Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρεια ηπειρωτικής χώρας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός κατά τόπους θα είναι ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -4 έως 8, στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 9, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ σταδιακά όμως θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια, όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών ή χιονόνερου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στη Θράκη θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της Κρήτης με βαθμιαία εξασθένηση.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία μικρή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νέο ψυχρό κύμα την Κυριακή

Νέο ψυχρό κύμα προβλέπουν από την Κυριακή οι μετεωρολόγοι.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για σφοδρή χιονόπτωση στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να επηρεάζεται από την Κυριακή και μετά.

Όπως τονίζει:

«Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εμμονή (και η διάθεση να κατέβουν νοτιότερα στην Ευρώπη) οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης που θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας. Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το «προεόρτιο» για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια.

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο και θα χρειαστεί να έρθει η Παρασκευή ή το Σάββατο για να έχουμε πλήρη και αναλυτική εικόνα για το τι θα συμβεί στη χώρα μας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και έπειτα.

Υπάρχει με λίγα λόγια διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων και τα ερωτήματα είναι τα εξής :

(α) Θα είναι ένας χιονιάς της κέντρο-βόρειας Ελλάδας;

(β) Θα είναι ένας χιονιάς που θα επηρεάσει περισσότερο τα ανατολικά και νότια και επομένως και την Αττική;

(γ) Θα είναι σχεδόν ένας πανελλαδικός χιονιάς;

Ακόμη δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα.

Παρόλο που ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και το τοπίο είναι κάπως θολό, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι έχει κλειδώσει το έντονο κρύο για αρκετές περιοχές της χώρας καθώς και οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη.

Οι θερμοκρασίες απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ικανές για να χιονίσει έως και σε πεδινά η ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Η εμπειρία από προηγούμενους χιονιάδες λέει ότι θα δουν χιόνι αρχικά αρκετές βόρειες περιοχές και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα χιόνια και στα κεντρικά ή θα κατηφορίσουν οι χιονοπτώσεις για τα νοτιότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα συνεχίσουν να απασχολούν στη συνέχεια μόνο αυτά τα τμήματα.

Πιστεύω πως θα είναι η πιο σοβαρή (σε έκταση) χιονο-κακοκαιρία μέχρι στιγμής για το φετινό χειμώνα.

Την Παρασκευή η το Σάββατο θα σας λύσω όλες σας τις απορίες με περαιτέρω ανάλυση της επικείμενης κακοκαιρίας.

ΥΓ: Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χαθεί αυτός ο χιονιάς και τελικά να μην έρθει στη χώρα μας. Όλα επιμένουν στο γεγονός ότι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε άσπρες μέρες. Το πού όμως θα γίνει αυτό θα σας το απαντήσω λίαν συντόμως».