Ιανουάριο με ταξίδια στο εξωτερικό θα περάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας διεθνείς επαφές  σε Ουάσινγκτον, Νταβός και Παρίσι, διανύοντας ένα σημαντικό διπλωματικό 20ημερο. Στην ατζέντα η ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας  και τα ζητήματα της οικονομίας, επιδιώκοντας την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τις θετικές επιδόσεις και τα σχέδια του 2020.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι  στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο  Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, με την Ελλάδα να ζητά ξεκάθαρη στήριξη. Στα θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και  ο αγωγός East Med, ο οποίος θα έχει υπογραφεί μόλις πέντε ημέρες πριν στην Αθήνα και χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ.

Συζήτηση και για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι που θέλουν οι Αμερικάνοι για να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο στη Ρωσία για την Ευρώπη. Στο επίκεντρο αναμένεται να είναι η αμυντική συμφωνία, αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.

Της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα ακολουθήσει το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στις 8 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί θα γίνουν οι δηλώσεις που θα δείξουν και την αμερικανική στάση.

Την ίδια ημέρα θα γίνει και συνάντηση του πρωθυπουργού  με την νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, το οποίο είναι υπέρ της  προσπάθειας της κυβέρνησης για μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επενδύσεις και Νταβός

Από τις ΗΠΑ, στις αρχές Ιανουαρίου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 25 του μήνα, όπου εκεί έχουν προγραμματιστεί επαφές με  εκπροσώπους επενδυτών και σημαντικών εταιρειών παγκοσμίως. Από τα μεγάλα στοιχήματα της διακυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων με βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρίσι με σύμμαχο τον Γάλλο Πρόεδρο

Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος σταθμός του Ιανουαρίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ο οποίος θα μεταβεί στις 29 Ιανουαρίου και θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Δηλώνει εμφανώς την καλή σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξη του Γάλλου προέδρου στις ελληνικές θέσεις, όπως αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα της Λιβύης.

Η συνάντηση εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική  καθώς αφορά το κρίσιμο θέμα των ημερών για τη χώρας μας που είναι η τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα προσδοκά ότι στο πλευρό της Γαλλίας θα βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο και αυτό δεν είναι απλή ελπίδα αλλά προοπτική με στέρεες βάσεις καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, σημαντικό για τη  συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι στις αρχές Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, θα προηγηθεί η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας – Γαλλίας – Αιγύπτου και Κύπρου με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των τεσσάρων χωρών.