Ότι δεν καταλαβαίνει ούτε από γιορτές, ούτε από Πρωτοχρονιά έδειξε για μια ακόμα φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγες ώρες πριν από την έλευση του νέου έτους, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό, που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη και υπογράμμισε πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών με όλα τα στοιχεία τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία με τη συμφωνία αυτή απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα και απεγκλωβίστηκε.

«Τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο εξουδετερώθηκαν τελείως με τα τελευταία βήματα που κάναμε» λέει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία θα διασφαλίσει την εφαρμογή κάθε πτυχής των μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης» σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία έχει μπει σε μια περίοδο συνεχούς πολιτικής δραστηριότητας μέχρι το 2023 για να υπογραμμίσει πως το 2019 ήταν μια χρονιά με πολύ δουλειά και ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο παραγωγική με την Τουρκία να συνεχίζει να επικεντρώνεται στους στόχους της για το 2023 για να διευκολύνει την σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Τουρκία θα διαβεβαιώσει ότι το 2020 θα ισχύσουν όλες οι παράμετροι της συμφωνία με την Λιβύη, σε υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που υπόγραψε με την Λιβύη χάλασε τα σχέδια τους για να εξαιρέσουν την χώρα μας από τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο».

«Σήμερα, η Τουρκία κοιτάζει το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ποτέ και με αίσθηση ελπίδας. Η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί την ενότητα, την σταθερότητα και την ευημερία της έναντι των επιθέσεων που δέχεται» ανέφερε.