Χειρουργοί στο νοσοκομείο Floreasca του Βουκουρεστίου χρησιμοποίησαν απολυμαντικό που περιείχε αλκοόλη σε 66χρονη γυναίκα προτού τη χειρουργήσουν για καρκίνο στο πάγκρεας. Οταν όμως στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό νυστέρι και ήρθε σε επαφή με το εύφλεκτο υλικό, προκάλεσε φωτιά στο σώμα της γυναίκας πάνω στο χειρουργικό τραπέζι.

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο 40% του σώματός της και πέθανε μια εβδομάδα αργότερα.

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της 66χρονης.

Μέλη της οικογένειας του θύματος, μιλώντας σε ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησαν πως κανείς από το προσωπικό, τους γιατρούς ή τους υπευθύνους του νοσοκομείου δεν τους μίλησε για τη «σοβαρότητα της κατάστασης» ή τις συνθήκες του συμβάντος και τους είπαν μόνο πως επρόκειτο για «ατύχημα».

«Ανακαλύψαμε κάποιες λεπτομέρειες από τα ΜΜΕ, όταν μετέδωσαν την είδηση. Δεν κατηγορούμε κανέναν, απλώς θέλουμε μόνο να κατανοήσουμε τι συνέβη».

Τι δηλώνουν οι Αρχές

Ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση του τραγικού περιστατικού. «Ελπίζουμε να μάθουμε από αυτό το ανησυχητικό επεισόδιο» είπε σε δήλωσή του.

«Προσωπικά εγώ, αλλά και το υπουργείο Υγείας θα συντονιστούμε ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαλυφθεί η αλήθεια» συμπλήρωσε, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως «οι χειρούργοι θα έπρεπε να γνωρίζουν πως απαγορεύεται η χρήση απολυμαντικού που περιέχει αλκοόλη κατά την διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρικό νυστέρι».

Σημειώνεται πως η Ρουμανία δαπανά τα λιγότερα κονδύλια στο σύστημα υγείας της από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στη Γηραιά Ήπειρο, ανεπαρκείς νοσοκομειακές δομές και μόνιμες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.