Τη δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχει θέσει ως στόχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ) για το 2020.

Αυτό τονίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου και της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριας Νίκης Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της χώρας.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών για τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, αδειοδότησης και δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.

Οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα δημοπρατηθούν εντός του 2020 αφορούν στις εξής περιοχές:

· Δυτική Θεσσαλονίκη
· Πάτρα
· Βόλος
· Λαμία
· Βόρειος Έβρος
· Λέσβος
· Χαλκίδα
· Λάρισα
· Ηράκλειο
· Αγρίνιο
· Σητεία
· Χερσόνησος
· Μύκονος
· Φωκίδα
· Άνδρος
· Τήνος
· Κεφαλονιά

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν μόνον τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και δύο παλαιές που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).

Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. «Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε έως τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυρία Δανδόλου δεν πρέπει να χαθεί η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα καθώς στις δράσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου δεν θα μπορούν να στηρίξουν έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Επίσης, προ ημερών ο κ. Γραφάκος, είχε αποστείλει επιστολή σε όλους τους Δημάρχους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, καλώντας τους να υποβάλουν άμεσα προτάσεις για τη χρηματοδότηση των Δήμων τους αναφορικά με την απόκτηση εξοπλισμού και δικτύου για τα βιοαπόβλητα.

Για την εξάπλωση των καφέ κάδων έχουν δεσμευθεί κονδύλια του ΕΣΠΑ της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να απορροφηθούν και να συμβασιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Προσφάτως δημοσιεύθηκε πρόσκληση και από την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία καλούνται όλοι οι δήμοι της Αττικής, να επικαιροποιήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 1,6 εκατ. ευρώ, με το ανώτατο όριο χρηματοδότησης ανά δήμο να φτάνει στα 20.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.
Οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί από τους 66 δήμους της Αττικής έως το τέλος Φεβρουαρίου 2020 προκειμένου μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2020 να έχουν επικαιροποιηθεί τα Τοπικά Σχέδια.