Oι μέρες αυτές προσφέρονται για αναστοχασμό, απολογισμούς αλλά και προβλέψεις – στο μέτρο του δυνατού – για το επόμενο έτος.

Το αν υιοθετείς αισιόδοξη ή απαισιόδοξη στάση απέναντι στα μελλούμενα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και επιλογής. Εμείς θα επιλέξουμε αυτή τη φορά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Να εστιάσουμε στα θετικά τα οποία συμβαίνουν, πολλές φορές χωρίς κάν να τα αντιληφθούμε. Διότι αφορούν υπόγειες και χρονοβόρες διεργασίες που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Άλλες φορές πάλι τα αγνοούμε θεωρώντας τα δεδομένα, ενώ δεν είναι, ή πέφτουμε στην παγίδα της νοσταλγίας και του εξωραϊσμού του παρελθόντος υποτιμώντας αυτό που ζούμε.

Από τη φύση μας – αλλά και με τη «βοήθεια» των ΜΜΕ – εστιάζουμε κυρίως στα αρνητικά, τα οποία έχουν συγκεκριμένες μορφές: δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις. Η εντύπωση που αυτά προκαλούν – μέσω και των παραμορφωτικών φακών των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – διαστρεβλώνουν τη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι πάντα τόσο γκρίζα όσο φαίνεται. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τυχαία, μεμονωμένα γεγονότα που κουβαλούν όμως έντονο συγκινησιακό φορτίο διογκώνονται και παίρνουν διαστάσεις που δεν τους αναλογούν.

Tο γεγονός αυτό αξιοποιούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού οι οποίες απευθυνόμενες στο θυμικό αμφισβητούν εν γένει τις κατακτήσεις των σύγχρονων προοδευτικών κοινωνιών και επιδίδονται στην καταστροφολογία. Εστιάζουν στα αρνητικά και υποβαθμίζουν τα θετικά. Και αυτά δεν είναι λίγα: Σε παγκόσμιο επίπεδο, τo προσδόκιμο ζωής, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια βελτιώνονται, η ακραία φτώχεια μειώνεται, ο αναλφαβητισμός περιορίζεται, η πρόοδος στην Ιατρική αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι κάποια στιγμή θα γινόταν δυνατή τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων, ιστών, οστών, τεχνητών μελών, εμφυτευμάτων, ιατρικού εξοπλισμού; Ακόμη, σε αντίθεση με την εντύπωση που επικρατεί, όλο και περισσότερες χώρες ενστερνίζονται παγκοσμίως τη δημοκρατία, έστω και αν αυτό περνά στα «ψιλά». Οι πολεμικές συρράξεις ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις έχουν εκλείψει, ενώ τα τελευταία 70 χρόνια οι θάνατοι στα πεδία των μαχών παρουσιάζουν κάθετη πτώση.

Αν μιλήσουμε ειδικότερα για τη χώρα μας, η νέα δεκαετία ανατέλλει με σαφώς ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με αυτούς της προηγούμενης, όπως έχει διεξοδικώς αναλυθεί.

Με αυτές τις αισιόδοξες σκέψεις καλωσορίζουμε τη νέα δεκαετία, με την ελπίδα ότι δεν θα διαψευσθούμε.

Καλή χρονιά!