Τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και επιχειρηματιών στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καταγράφουν τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκια των ΕΑΔ – ΕΛ.ΑΣ, σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοπους, ιντερνέτ καφέ, κυλικεία θεάτρων αλλά και νυχτερινά κέντρα έως το τέλος τους έτους.

Ειδικότερα, οι άνδρες της Ειδικής Αρχής Διαφάνειας και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους (20-24 και 29-30 Νοεμβρίου & 7, 13-15, 17, 19-20, 23, 27-29 Δεκεμβρίου) σε αρκετές περιοχές της χώρας: Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο και Χανιά.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, από το σύνολο των 568 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 75% των περιπτώσεων.

Παράλληλα, στα 568 καταστήματα που ελέγχθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα μόλις σε 21 φυσικά πρόσωπα (καπνίζοντες) γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρέπονταν.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα αντίστοιχα στοιχεία πριν την περίοδο εφαρμογής του σχετικού νόμου ήταν τελείως διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 230 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο 49% των περιπτώσεων οι υποδειχθέντες ως εξωτερικοί χώροι ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι.

Επίσης, στο 59 % διαπιστώθηκε είτε πλήρης απουσία είτε ελλιπής σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ στο 35 % των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων).