Eίναι σημαντικό το γεγονός ότι η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS έρχεται ως ένα από τα τρία μέτρα για την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση και ψηφιοποίηση των συναλλαγών, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και στη λιανική. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η φορολογική διοίκηση θα έχει online πλήρη εικόνα των συναλλαγών των επιχειρήσεων μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες για μείωση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που επίσης αναμένεται να εφαρμοστούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιοριστούν σημαντικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και η μη απόδοση ΦΠΑ.

Μάλιστα, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS θα υπάρχει πλήρης και άμεση καταγραφή των συναλλαγών και στη λιανική, ολοκληρώνοντας έτσι την online εικόνα των επιχειρήσεων. Είναι ένα μέτρο που στην πλήρη ανάπτυξή του θα πρέπει, υποχρεωτικά, να κάνει ταχύτερη, έως και αυτόματη, την επιστροφή ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.

Ομως, για να έχει επιτυχία η συγκεκριμένη τριάδα μέτρων, πρέπει να διασφαλιστεί η καλύτερη και ομαλότερη δυνατή μετάβαση στο νέο σύστημα.

Ειδικά για το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών, πρέπει να υπάρξει πλήρης καταγραφή των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί ποιες θα χρειαστούν τι είδους αναβάθμιση.

Δηλαδή, πρέπει άμεσα να χαρτογραφηθεί το κόστος το οποίο πρέπει να επωμισθούν οι επιχειρήσεις για να αλλάξουν τους μηχανισμούς τους, ώστε να μπορούν να συνδεθούν online με τη φορολογική διοίκηση.

Για την κάλυψη των δαπανών αυτών, όπως και του συνόλου του κόστους που θα απαιτηθεί για το λογισμικό και τον εξοπλισμό των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, προτείνεται η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδότησή τους μέσω Δράσεων του ΕΣΠΑ,

ώστε και το μέτρο να εφαρμοστεί άμεσα και οι επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να μην αποτελέσει το κόστος αυτό δικαιολογία από επιτήδειους για να μη συμμορφωθούν.

Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.