Άτομα νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων της θάλασσας και την κατάλληλη εμπειρία να χειριστούν λέμβους είναι ως επί το πλείστον οι διακινητές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Όπως λένε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή πρόκειται για «αναλώσιμα» άτομα καθώς μετά τη σύλληψη τους θα αντικατασταθούν άμεσα από άλλους με τη βασική οδηγία τους να είναι «να κατευθυνθούν εκεί που βλέπουν αναμμένα φώτα» δηλαδή στην πλησιέστερη ακτή ενός ελληνικού νησιού.

Ωστόσο οι λιμενικοί σημειώνουν πως η διαχείριση μιας τέτοιας λέμβου εγκυμονεί κινδύνους καθώς θέλει προσεκτικούς χειρισμούς από την πλευρά των πληρωμάτων των πλωτών σκαφών του Λ.Σ. διότι μια λάθος κίνηση από την πλευρά του χειριστή που μπορεί να φοβηθεί είτε στη θέα των λιμενικών είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραγωδία.

Και τη περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίστηκαν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Και τη περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίστηκαν οι ροές προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με το Λ.Σ. – ΕΛ ΑΚΤ από 24 έως 27 Δεκεμβρίου έγιναν 57 διασώσεις προσφύγων και μεταναστών (ανάμεσα τους ένας διακινητής) σε δυο περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη και Λέσβο. Επίσης καταγράφηκαν 311 αποβιβάσεις αλλοδαπών (ανάμεσα τους 11 διακινητές) σε εννέα περιστατικά όλα στη Λέσβο. Ειδικότερα την ημέρα των Χριστουγέννων (από 07.00 της 25ης Δεκεμβρίου έως τις 07.00 της 26ης Δεκεμβρίου) δεν υπήρξε κανένα περιστατικό έρευνας διάσωσης και κατεγράφησαν 135 αποβιβάσεις μεταναστών (ανάμεσα τους έξι διακινητές) σε πέντε περιστατικά στη Λέσβο.

Παράλληλα σχεδόν καθημερινά συνεχίζονται οι απόπειρες μεταναστών να ταξιδέψουν με επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία από τις βασικές θαλάσσιες πύλες εξόδου της χώρας δηλαδή τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας με προορισμό την Ιταλία χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.

Ενδεικτικά την Πέμπτη συνελήφθησαν στην Πάτρα δυο αλλοδαποί 38 και 37 ετών  στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα, πριν την επιβίβασή τους σε πλοίο γιατί κατείχαν και επέδειξαν για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό των τεσσάρων ανήλικων  τέκνων τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν δυο αλλοδαποί ηλικίας 41 και 40 ετών γιατί έδειξαν για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό των τεσσάρων παιδιών τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Και πάλι στο νότιο λιμένα Πάτρα συνελήφθησαν στο βράδυ της Πέμπτης  δυο αλλοδαποί ηλικίας 34 και 31 ετών διότι κατείχαν και επέδειξαν για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό των τεσσάρων ανήλικων  τέκνων τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι συλλήψεις και στις τρεις περιπτώσεις έγιναν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Επιπλέον στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 47 και 33 ετών προέβησαν λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και ο 33χρονος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.