Το κύμα της ψυχρής εισβολής έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία σε περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, καθώς ο υδράργυρος δείχνει αρνητικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές.

Το πρωί των Χριστουγέννων  στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά της χώρας, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr καταγράφηκαν αρνητικές θερμοκρασίες.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί, πλην χιονοδρομικών κέντρων και καταφυγίων,  όπου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Σημειώνεται ότι σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως πχ στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-8.4 βαθμοί), στο Χ/Κ Παρνασσού στα 1950 μέτρα (-4.9 βαθμοί) και στο καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-3.6 βαθμοί).

Έρχεται ψυχρή εισβολή

Παρόλο που έχουν ακουστεί πολλά για τον καιρό που θα έχουμε τις ημέρες των γιορτών, όσο περνούν οι ώρες το τοπίο ξεκαθαρίζει και οι μετεωρολόγοι δείχνουν να συμφωνούν ότι αναμένεται μια ψυχρή εισβολή έως την Πρωτοχρονιά, μετατρέποντας το σκηνικό σε καθαρά χειμωνιάτικο.

Ο καιρός φαίνεται πως θα αλλάξει από την Κυριακή 29/12/2019 και σε αυτό δείχνουν να συμφωνούν όλοι οι μετεωρολόγοι. Αυτό που ακόμα παραμένει αμφίβολο είναι αν θα δούμε χιόνια στην Αθήνα.

Καλλιάνος: Χιονοπτώσεις και σε χαμηλό υψόμετρο

«Από την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια έρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο πραγματικός χειμώνας. Αναφέρομαι στην επικείμενη ψυχρή εισβολή η οποία θα είναι λίγο ισχυρότερη από μέτριας έντασης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος. Και συνεχίζει:

«Φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά γεωγραφικά αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα και είναι μεγάλο ρίσκο για παράδειγμα να πούμε αν θα χιονίσει στην Αττική και που. Το μόνο που φαίνεται ότι έχει “κλειδώσει” είναι το κρύο που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 3-4 μέρες. Για όλα τα υπόλοιπα είναι ακόμη λεπτές οι Μετεωρολογικές ισορροπίες.

Και είδατε, όσοι Μετεωρολόγοι έσπευσαν να μιλήσουν για αυτή την επικείμενη ψυχρή εισβολή δεν τόλμησαν να αναφέρουν περιοχές και υψόμετρα γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Μη λέμε πολλά λοιπόν, κρατήστε μόνο ότι έρχεται κρύο στα τέλη της εβδομάδας και από εκεί και πέρα θα σας ενημερώσω για τα υπόλοιπα».