Συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο,  όπου μεταξύ άλλων θα εγκριθεί και το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρόκειται  να συζητηθεί ο ευρύτερος προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης που αφορά συνολικά τέσσερα υπουργεία.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας το «εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης: νομοπαρασκευστική μεθοδολογία και ανάλυση συνεπειών ρύθμισης.

Επίσης θα παρουσιαστεί από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020.

Επιπρόσθετα, θα γίνεται αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ με εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συσταθεί και θα συγκροτηθεί Διυπουργική Επιτροπή για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Αυστηρότεροι κανόνες για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το πλαίσιο για τη διοργάνωση διαδηλώσεων και πορειών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις. Θα νομοθετεί την αστική και ποινική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης για τυχόν επεισόδια και καταστροφές. Δεύτερον οι διοργανωτές θα υποχρεούνται να ενημερώνουν έγκαιρα τις Αρχές για την διαδήλωση και το αν θα είναι απλή συγκέντρωση ή θα περιλαμβάνει και πορεία, ενώ πιθανότατα θα πρέπει να προσδιορίζουν και πιθανό αριθμό διαδηλωτών. Τέλος, αναμένεται να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για το πότε μπορούν να γίνονται πορείες στις πόλεις.

Ενδεχομένως στο νομοσχέδιο αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υπάρξουν και ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρόσφατη στάση εργασίας στο Μετρό.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν:

  • Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.  Θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης (Υπουργείο Εργασίας), για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
  • Η παρουσίαση του εγχειριδίου καλής νομοθέτησης: νομοπαρασκευστική μεθοδολογία και ανάλυση συνεπειών ρύθμισης (Υπουργός Επικρατείας).
  • Η παρουσίαση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για το 2020 (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου).
  • Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι δράσεις επιτάχυνσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).
  • Η σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος).