Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 οι Κινέζοι θα γιορτάσουν τη δική τους Πρωτοχρονιά – τότε θα λήξει η Χρονιά του Χοίρου και θα ξεκινήσει η Χρονιά Του Αρουραίου.

Τους πρωτοχρονιάτικους μποναμάδες, όμως, φαίνεται πως τους στέλνουν με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Έτσι, τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα μειωθούν οι δασμοί σε 859 προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα από χώρες του εξωτερικού – όχι όμως από τις ΗΠΑ…

Όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, οι μειώσεις στη δασμολόγηση αποφασίστηκε «για να αυξηθούν οι εισαγωγές προϊόντων στα οποία παρατηρείται έλλειψη στην εγχώρια αγορά ή για να διευκολυνθεί η εισαγωγή ειδικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης».

Διεθνείς αναλυτές βλέπουν στην κίνηση του Πεκίνου και μια προσπάθεια τόνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης και κατά συνέπεια της ανάπτυξης στη χώρα, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει οριακά υψηλότερα από το 6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Ποιοι επωφελούνται

Έτσι, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να μειώσουν το ποσοστό δασμολόγησης του κατεψυγμένου χοιρινού που εισάγεται από διάφορες χώρες (όχι όμως όλες) πρόκειται να μειωθεί από το 12% στο 8%. Η μείωση αυτή αποφασίστηκε επειδή οι εισαγωγές χοιρινού στην Κίνα έχουν πληγεί από το ξέσπασμα της επιδημίας της αφρικανικής γρίππης των χοιρινών. Εξαιτίας της ασθένειας οι τιμές του δημοφιλούς αυτού κρέατος εκτινάχθηκαν στα ύψη προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στους καταναλωτές.

Θα μειωθούν επίσης οι εισαγωγικοί δασμοί στο κατεψυγμένο αβοκάντο, σε ορισμένα προϊόντα ξύλου και χαρτιού, ενώ θα απαλειφθούν τελείως οι δασμοί σε ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του άσθματος και του διαβήτη και επίσης σε κάποιους τύπους ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία, από τις μειώσεις των δασμών θα επωφεληθούν ορισμένοι μόνο εμπορικοί εταίροι της Κίνας, όπως η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Πακιστάν.

Ελπίδες για συμφωνία με ΗΠΑ

Αν και, όπως μεταδίδει το BBC, οι μειώσεις των δασμών δεν συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο Κίνας ΗΠΑ, το Πεκίνο σημειώνει ότι η κίνησή του αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας «ανοίγματος» της κινεζικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. Πεκίνο και Ουάσιγκτον προ ολίγων εβδομάδων κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επίλυση της μεταξύ τους εμπορικής διαμάχης, η οποία έχει οξυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αφορμή την δασμολόγηση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν όλων των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Αν και οι πολιτικές παλινωδίες και τα ήξεις-αφίξεις αποτελούν κεντρικό χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται ο Τραμπ, εσχάτως ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έχει ουκ ολίγες φορές επαναλάβει ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς εμπορική συμφωνία. Η Ουάσιγκτον συμφώνησε, εξάλλου, προ ολίγων ημερών να μειώσει κάποιους δασμολογικούς συντελεστές κινεζικών προϊόντων με αντάλλαγμα για την αγορά περισσότερων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.