Με τη «Λεπορέλλα», τη νέα όπερα του Γιώργου Κουρουπού, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες, κάνει ποδαρικό το 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Το λιμπρέτο, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του αυστριακού Στέφαν Τσβάιχ υπογράφει η ποιήτρια και λογοτέχνης Ιουλίτα Ηλιοπούλου και θα δοθούν έξι παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 11 ως τις 26 Ιανουαρίου.

Η «Λεπορέλλα» είναι ένα ψυχογράφημα που εξερευνά τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ταυτόχρονα μια δυνατή και συγκινητική ιστορία για τους ανθρώπους που δεν αγαπήθηκαν.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Βιέννη, στα τέλη του 19ου αιώνα, στο αρχοντικό ενός βαρόνου όπου μια φιλάργυρη, γεροντοκόρη υπηρέτρια ζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα για το αφεντικό της εξυπηρετώντας τις ανήθικες επιθυμίες του και κρυφακούγοντας πίσω από τον τοίχο. Οι συνέπειες των πράξεών της, όμως, θα είναι καταστροφικές.

Η υπόθεση του έργου αφορά προσωπικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που παραμένουν επίκαιροι και άλυτοι μέχρι σήμερα: ένας αποτυχημένος γάμος, ένα δυστυχισμένο ζευγάρι χωρίς παιδιά, ένα κορίτσι που μεγάλωσε χωρίς έρωτα, χωρίς καμιά ουσιαστική σχέση και το οποίο αυτή η κοινωνική απομόνωση το έκανε τόσο σκληρό και συνάμα επικίνδυνα εύθραυστο.

Στις παραστάσεις της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης.

Η «Λεπορέλλα» κορυφώνει την ενασχόληση του Γιώργου Κουρουπού με το μουσικό θέατρο, είδος το οποίο αποτελεί, άλλωστε, τον κύριο άξονα του συνθετικού του έργου. Εν προκειμένω η μουσική φιλοδοξεί ν΄αναδείξει και να εντείνει τα πολύπλοκα, συχνά αντιφατικά συναισθήματα των ηρώων, φθάνοντας ως την αποκάλυψη της βαθύτερης αλήθειας.

H παράσταση είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με έντονο ερωτισμό που διατηρεί στο ακέραιο το πνεύμα της νουβέλας. «Η Κρεσέντια, μια φιλάργυρη, γεροντοκόρη υπηρέτρια στη Βιέννη του τέλους του 19ου αιώνα ζει με μοναδικό στόχο να γηροκομηθεί από τις οικονομίες της» σημειώνει ο Πάρις Μέξης. «Με αφορμή ένα φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό, προκαλεί για πρώτη φορά στη ζωή της το ενδιαφέρον ενός άλλου ανθρώπου και δη ενός άντρα. Το συμβάν τη συνταράσσει. Από Κρεσέντια μεταμορφώνεται σε «Λεπορέλλα» και η ζωή της αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από την «ευτυχία» του άντρα, με μοναδικό αντάλλαγμα την αίσθηση ότι συνεισφέρει σ΄αυτήν. Η Λεπορέλλα οδηγείται από το πρωτόγνωρό της πάθος και την αδυναμία της να διαχειριστεί τη συναισθηματική της αφύπνιση σε απονενοημένες πράξεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Σαν ένα ξερόφυτο που όταν ποτίζεται απότομα σαπίζει…»

Τον ρόλο της Λεπορέλλας θα ερμηνεύσουν δυο καταξιωμένες μεσόφωνοι, η Ειρήνη Καράγιαννη (11,17,25/1) και η Αρτεμις Μπόγρη (12,18,26/1). Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται οι Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Βάσια Ζαχαροπούλου, Νίκη Χαζιράκη, Εβίτα Χιώτη, Πέτρος Μαγουλάς