Σε νέο σόου με ακραίες προκλήσεις επιδόθηκε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων πως  «όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)», δήλωσε σε άλλο σημείο ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μας περιορίσει στις ακτές μας».

Το μνημόνιο, πρόσθεσε, « που έχουμε με τη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δικό μας νόμο ή το διεθνές δίκαιο. Ως η μακρύτερη παράκτια χώρα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε όλες τις ευκαιρίες μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εδώ».

Ακάρ: Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση της Λιβύης

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.