Στη σκιά των εσωκομματικών προστριβών για την αναζήτηση ταυτότητας του νέου ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει τη Δευτέρα το πολιτικό συμβούλιο του Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά με άρθρο του στην εφημερίδα «Η Αυγή» και άφησε αιχμές κατά της ηγετικής –πέριξ του Αλέξη Τσίπρα- όμαδας για τον κίνδυνο αλλοίωσης της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η πασοκοποίηση

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται σε «διάφορους προοδευτικούς τιμητές» επειδή απαξιώνεται ως κομματικός σχηματισμός ο υπάρχων ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι όλους αυτούς τους «ενοχλεί ο όρος Αριστερά και τον θεωρούν ξεπερασμένο».

Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης, φωτογραφίζοντας την προσέλκυση των πασοκογενών στελεχών, τονίζει με νόημα ότι για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να εργαλειοποιούνται οι πολιτικές καταγωγές με σκοπό τη διαμόρφωση άχαρων μηχανισμών».

Επιπλέον ο κ. Σκουρλέτης αναφέρεται στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση το 2012 και σε κυβέρνηση το 2015 λέγοντας ότι «η δική μας αριστερά είχε όλα τα στρατηγικά εργαλεία» για να κάνει την υπέρβαση.

Ο κ. Σκουρλέτης στέκεται κυρίως στις κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και επισημαίνει προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις, ό,τι δεν πέτυχαν στις εκλογές, τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να το κάνουν μετά, κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Θα γίνουμε μάρτυρες απίθανων επιθέσεων αλλά και ταυτόχρονα μιας προσπάθειας να μας τοποθετήσουν στο πλαίσιο ενός νέου συναινετικού δικομματισμού».

Κατά τον κ. Σκουρλέτη η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια συνάντηση στο όνομα και το έδαφος της Αριστεράς» και όχι «μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας απροσδιόριστης δημοκρατικής παράταξης». Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Σκουρλέτης τοποθετεί το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός «μεταμνημονιακού διπολισμού» που «συγκροτείται στη βάση της προγραμματικής ανταγωνιστικότητας και αντιπαλότητας ως προς τον νεοφιλελευθερισμό».

Παπαδημούλης: Να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα

Πάντως και ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρότι δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πάνο Σκουρλέτη με την κριτική Σκουρλέτη, εντούτοις αφήνει κάποιες αιχμές κατά των πασοκογενών στελεχών για το πώς αντιλαμβάνονται την ταυτότητα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και υποστηρίζει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση ακόμα και για αλλαγή του ονόματος (ως όχι και τόσο σημαντικού θέματος) εντούτοις επικρίνει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα αρχηγικό κόμμα.

«Αν κάτι με ανησυχεί είναι οι ομαδοποιήσεις με όρους μηχανισμών» και οι «διάφορες φωνές, του τύπου «δεν μας χρειάζεται συλλογικότητα, δημοκρατία κι ένα οργανωμένο κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Έχουμε αρχηγό κι αυτό μας αρκεί. Αυτά τα ακούω από κάποιους καινούργιους και τους λέω ότι δεν κάνουν καλό ούτε στον Τσίπρα, ούτε στους εαυτούς τους με αυτόν τον τρόπο» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης στον «Αθήνα 9,84».

«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τους κινδύνους ή τους πειρασμούς -στο όνομα του ανοίγματος- να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα αρχηγικό κόμμα. Πιστεύω ότι ούτε ο Τσίπρας το θέλει αυτό. Κι επειδή ενδεχομένως ορισμένοι από τους καινούργιους έχουν άλλου είδους εμπειρίες και παραδόσεις, η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει σε αυτό του το άνοιγμα μόνο αν σεβαστεί απολύτως τους όρους της συλλογικότητας και της δημοκρατίας» αναφέρει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά ο κ. Παπαδημούλης στρέφει εμμέσως την κριτική του και στα στελέχη που αντιδρούν στη διεύρυνση –όπως επιχειρείται από την ηγεσία Τσίπρα- του ΣΥΡΙΖΑ όπως πχ ο Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «το πολιτικό άνοιγμα πρέπει να γίνει με όρους συλλογικότητας, δημοκρατίας, ισότιμης συμβολής των παλιών και νέων μελών του κόμματος».

Βούτσης: αριστερό προσκλητήριο

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» απορρίπτει κίνδυνο πασοκοποίησης, υποστηρίζοντας ότι «δεν εμφιλοχωρούν τέτοιες απόψεις και τάσεις, ούτε στο ηγετικό επίπεδο, ούτε στις δυνάμεις οι οποίες προσέρχονται και με τις οποίες θα συμπορευτούμε στο προσεχές διάστημα».

Παράλληλα ο κ. Βούτσης εμμένει στην αριστερή ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το προσκλητήριό μας είναι προς όλες τις δυνάμεις της πολύχρωμης κινηματικής, πράσινης και πολιτικής Αριστεράς και σε όλους τους πολίτες ακόμα και από το προοδευτικό κέντρο που συνομολογούν την ανάγκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα με μια νέα διακυβέρνηση με κορμό την Αριστερά».

Το 41μελές πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδριάζει αύριο το μεσημέρι υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα απαρτίζεται από 41 μέλη.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Αλέξης Τσίπρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Μενέλαος Γκίβαλος, Σπύρος Δανέλλης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Τάκης Κορμάς, Αντώνης Κοτσακάς, Φώτης Κουβέλης, Πάνος Λάμπρου, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαδεμλής, Γιάννης Μπαλάφας, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Μπίστης, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Ράνια Σβίγκου, Νίκος Σκορίνης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χάρης Τσιόκας, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.