Το »άλλο σχέδιο» που ενεκρίθη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εφαρμόζεται πλέον, διαμορφώνει ήδη τις δικές του δυναμικές και αποδίδει τα δικά του γεγονότα.

Μια από τις πτυχές του ήταν και η διακηρυγμένη επιχείρηση κατά της ανομίας, αυτή του ελέγχου των πάσης φύσεως αυθαιρεσιών και παρανομιών στον δημόσιο χώρο, που θίγουν δικαιώματα ιδιοκτησίας, ελεύθερης πρόσβασης σε γειτονιές ή εμποδίζουν τη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια και αλλού.

Η νεοκλεγείσα κυβέρνηση δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι είχε και διατηρεί ακόμη, παρά τα »παρατράγουδα» των τελευταίων ημερών, τη συναίνεση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες υποδέχθηκαν θετικά τις πρώτες απόπειρες των αστυνομικών αρχών να ελέγξουν τις εστίες ανομίας τόσο στα πανεπιστήμια, όσο και στα κατειλλημμένα επί χρόνια διαμερίσματα και σπίτια σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

Ωστόσο εξελισσόμενη η επιχείρηση εμφάνισε προβλήματα και αντιδράσεις, εξαιτίας κυρίως του υπερβάλλοντος ζήλου και της αυθαίρετης δράσης των αστυνομικών οργάνων.

Στην ανακατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι αστυνομικές αρχές έδρασαν στα όρια της νομιμότητας. Επιδίωξαν τη συναίνεση των γειτόνων και όταν δεν την έλαβαν ξέφυγαν εντελώς, θίγοντας και προσβάλλοντας τόσο το άσυλο κατοικίας, όσο και τα δικαιώματα των πολιτών.

Με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων και να διαμορφωθούν συνθήκες απονομιμοποίησης της όλης επιχείρησης κατά της ανομίας.

Ολοι μπορούν να αντιληφθούν πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες σε τέτοιες περιπτώσεις και πως ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών και η παρεπόμενη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων να οδηγήσει σε αντιστροφή των συνθηκών.

Αυτή την ώρα, εξαιτίας των όποιων ακροτήτων ή απλώς εξαιτίας των εντυπώσεων που διαμορφώθηκαν από την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, επαπειλείται κλιμάκωση των αντιδράσεων και δημιουργία περιβάλλοντος έντασης και καταστροφών στην εορταστική Αθήνα.

Οι αρχές και όσοι επιχειρούν στις επίμαχες ζώνες ανομίας και παραβατικότητας οφείλουν να αυτοπροστατευθούν και να προστατεύσουν πρωτίστως τη νομιμότητα, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την νομιμοποίηση των όποιων επιχειρήσεων κατά της ανομίας.

Σε άλλη περίπτωση η αστόχαστη βία θα φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η Ελλάδα ορίζεται από δημοκρατικές παραδόσεις και έχει αποκομίσει πολλές πικρές εμπειρίες από αυθαίρετη και απονομιμοποιημένη δράση των αστυνομικών οργάνων. Γι’ αυτό και η ελληνική κοινωνία παραμένει ευαίσθητη και εν πολλοίς καχύποπτη.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός επιβάλλεται να κινούνται τηρώντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και προπαντός να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών. Μόνο έτσι θα νομιμοποιηθούν στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

ΤΟ ΒΗΜΑ