Στις αρχές του 2022 θα μπει σε τροχιά η συνολική λειτουργιά της επέκτασης του μετρό μέχρι το Δημοτικό Θέατρο στον Πειραιά. Αγώνας  δρόμου γίνεται εντωμεταξύ για να καλυφθεί το κενό στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους τρεις πρώτους σταθμούς της επέκτασης που θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι του 2020. 

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά την επίσκεψης του στο εργοτάξιο του Πειραιά. Όπως είπε, καυτηριάζοντας για ακόμη μία φορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «εμείς δεν λέμε ψέματα, οφείλουμε οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι σταθμοί του Πειραιά δεν θα είναι έτοιμοι ούτε το 2020, ούτε το 2021 και θα καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια το έργο να παραδοθεί μέσα στο 2022». Πρόκειται για τους τρεις σταθμούς σε Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιά. 

Όσο για το παράδοξο να μην είναι συμβατό το σύστημα συλλογής κομίστρου στους 3 πρώτους σταθμούς της επέκτασης: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, με το υπόλοιπο σύστημα του μετρό, ο κ. Καραμανλής τόνισε το εξής: «Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε έτοιμους σταθμούς και να μην μπορούμε να τους λειτουργήσουμε. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τον ΟΑΣΑ, έτσι ώστε να υπάρξει η λεγόμενη συμβατότητα του συστήματος». 

Όπως σημείωσε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Αναφερόμενος στο Τραμ και την επέκτασή του προς τον Πειραιά, δήλωσε ότι ενώ ολοκληρώνονται τα δοκιμαστικά δρομολόγια, τα έργα ωστόσο στο Φαληρικό Όρμο (για τα οποία έχει γράψει το Βήμα  που θα ξεκινήσουν το νέο έτος και θα διαρκέσουν από 4 έως 6 μήνες, πιθανότατα θα μετακινήσουν τη λειτουργία της επέκτασης για το καλοκαίρι του 2020. 

Το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Περιφερειακή Αρχή της Αττικής για τη λήψη αποφάσεων που ενδεχομένως επιταχύνουν τη λειτουργία του μέσου βελτιώνοντας την καθημερινότητα των Πειραιωτών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε ικανοποιημένος για τις ειλικρινείς δηλώσεις όσον αφορά τη λειτουργία της επέκτασης λέγοντας ότι «για τόσο μεγάλα έργα που αλλάζουν προς το καλύτερο τη λειτουργία της πόλης, αξίζει να περιμένεις» ενω σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Τραμ είπε πώς θα υπάρξουν νέα μέσα στις επόμενες μέρες.