Νέο βίντεο από την επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι είδε το φως της δημοσιότητας.

Στα πλάνα, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αστυνομικοί εμφανίζονται να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης στην επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στην οδό Ματρόζου 45, στο Κουκάκι.

Την ίδια ώρα, ένας αστυνομικός με τροχό επιχειρεί να κόψει το λουκέτο και την αλυσίδα, στην είσοδο του κτιρίου.

Από το παράθυρο, άνθρωποι πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς, ενώ ένας εξ’ αυτών ακούγεται να φωνάζει: «Και παίζετε με εμάς;».

«Ε, ρε ξεφτίλες. Ξεφτίλες. Δυο χιλιάρικα στολές να παίρνετε και παίζετε με εμάς που δεν έχουμε να φάμε;» συνεχίζει ο ίδιος.

Ωμή βία

Το βίντεο έρχεται σε συνέχεια των εικόνων στις οποίες διακρίνονται πατέρας και γιος, στην ταράτσα του σπιτιού τους, καθισμένοι στο έδαφος με χειροπέδες στα χέρια τους και αστυνομικούς πάνω από τα κεφάλια τους.

Σύμφωνα με τη σύζυγο και μητέρα των προσαχθέντων, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία και αρχικά δεν είχαν μαζί τους εισαγγελέα για να μπουν στο σπίτι και να ανέβουν στην ταράτσα για να κάνουν έρευνα, εκδοχή την οποία απορρίπτει η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, οργή συνεχίζει να προκαλεί η φωτογραφία-ντοκουμέντο που κάνει το γύρο του διαδικτύου από το πρωί, με μια γυναίκα να βρίσκεται σε ταράτσα κτιρίου στο Κουκάκι, δεμένη πισθάγκωνα και με καλυμμένο το πρόσωπο, ενώ γύρω της είναι περίπου επτά αστυνομικοί που μετέχουν στην επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στην περιοχή.

Η ταράτσα δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι υπό κατάληψη κτιρίου ή κάποιου διπλανού, όπως επίσης και αν η γυναίκα που προσήχθη εμπλέκεται στις καταλήψεις ή είναι απλή πολίτης.

Στην φωτογραφία φαίνεται μία ημίγυμνη γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα με κουκούλα στο κεφάλι και ξυπόλυτη, ενώ δίπλα της στέκονται περίπου επτά αστυνομικοί, με την ΕΛ.ΑΣ πάντως να τονίζει πως «δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».

«Χωρίς αστυνομική βία η επιχείρηση» λέει ο Χρυσοχοϊδης

Την επέμβαση της αστυνομίας ακολούθησαν καταγγελίες για αστυνομική βία, με την ΕΛ.ΑΣ να δίνει εξηγήσεις και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να διαβεβαιώνει πως η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη παρουσία εισαγγελέα, καθώς και ότι δεν υπήρξε βία.

Σημείωσε, δε, ότι εφόσον υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

«Οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.