Έναν νέο χριστουγεννιάτικο «μποναμά» με φοροελαφρύνσεις ετοιμάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2020 στη Βουλή.

Και επίσημα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στην ομιλία του στη Βουλή  να ανακοινώσει πρόσθετα νέα θετικά μέτρα.

Ο κ. Πέτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα στο briefing τονίζοντας πως «θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή». Ο κ.Μητσοτάκης υπενθυμίζεται ότι θα μιλήσει πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που προγραμματίζεται για τις 10 περίπου το βράδυ.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία χριστουγεννιάτικη κίνηση – έκπληξη, αποφεύγοντας να μπει φυσικά σε λεπτομέρειες.

Το ισχυρό χαρτί είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων του κ.  Μητσοτάκη καθώς και η καλή πορεία της οικονομίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, με επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών.

Ο προϋπολογισμός

Άλλωστε και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο αποκαλύπτουν την υπέρβαση στα έσοδα ύψους 380 εκατ. ευρώ και δημιουργούν προσδοκίες για νέα «δώρα» στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη και έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου διαμορφώθηκε κοντά στα 7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 4,71 δισ. ένα στοιχείο που «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ενισχύσει περαιτέρω ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 11μηνο έκρυβαν ευχάριστες εκπλήξεις για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή, περιλαμβάνει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.

Τι θα συζητηθεί στη Βουλή

Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην οικονομία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κορύφωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπως η η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστών φορολόγησης, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες, η προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης, η έκτακτη ενίσχυση σε περισσότερους από 950.000 οικονομικά αδύναμους.

Μεταξύ των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αποτελεί η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και το ξεπάγωμα επενδυτικών έργων και αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η ολοκλήρωση της αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

Οι φοροελαφρύνσεις

Ο κατάλογος των ελαφρύνσεων για το 2020, ο οποίος περιλαμβάνει :

– Τη μείωση του πρώτου συντελεστή για φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ

– Τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα με αύξηση κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί . Στην έκθεση υπάρχει μια δυσφορία για την κατάργηση της περικοπής του αφορολόγητου αλλά πουθενά δεν ζητούν την επαναφορά του μέτρου

– Την καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα

– Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας

– Τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσικλέτας από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%

– Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%

– Τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 10% στο 5%

– Την αυτοτελή φορολόγηση του δικαιώματος προαίρεσης έναντι μετοχών με 15% αντί της σημερινής φορολόγησης μέσω της κλίμακας

– Την κατάργηση της φορολογίας στα εταιρικά ομόλογα σε όλους τους ξένους επενδυτές με στόχο την εξεύρεση φθηνού χρήματος

– Το πακέτο για την ενίσχυση της οικοδομής που περιλαμβάνει την αναστολή για τρία χρόνια και του φόρου υπεραξίας αλλά και ους ΦΠΑ για τα ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 Στο τελευταίο εκφράζεται επίσης μια δυσφορία από την επιτροπή αλλά ούτε και εδώ ζητά την ακύρωση του μέτρου

– Την έκπτωση έως και 40% από το φόρο των δαπανών για εργασίες τεχνικής αισθητικής ή και ενεργειακής αποκατάστασης ακινήτων . Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι με τις εργασίες σε ακίνητα παράλληλα με την έκπτωση του 40% θα ισχύει η έκπτωση του 5% στην φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα

– Τη θέσπιση, σε συνέχεια της ρύθμισης των 120 δόσεων ,νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις έναντι 12 έως 24 της υφιστάμενης από 1/1/2020

– Τη σταδιακή μείωση από το καλοκαίρι του 2020 του μη μισθολογικού βάρους για τους μισθωτούς με την μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 1%.