Για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ’ ανατολών γείτονες» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα. Μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. «Είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σε αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».

«Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες», είπε ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης ως «άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε: «Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ», και έκανε λόγο για μια πλατιά διακομματική συμφωνία στην βαθιά στρατηγική συμμαχία που έχει η χώρα μας με τις ΗΠΑ, με μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε δεδομένοι για τις ΗΠΑ… Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε κλείνοντας την αναφορά αυτή «πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών».

Πηγή: ΑΜΠΕ