Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει αύριο Τετάρτη επί των δύο άρθρων παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, ανακοίνωσε σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόγιερ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων που δόθηκε στη δημοσιότητα, η επιτροπή προτείνει την παραπομπή του 45ου Ρεπουμπλικάνου προέδρου με δύο κατηγορίες: κατάχρηση εξουσίας (πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να ανοίξει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν) και παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου.

Ο Χόγιερ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή δεν έχουν ασκήσει πιέσεις στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τον τρόπο που θα ψηφίσουν.

Στην ψηφοφορία αναμένεται να υπερψηφιστεί η παραπομπή Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί διαθέτουν πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η Γερουσία αναμένεται να συνέλθει στις αρχές Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Τζον Ρόμπερτς, προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να δικάσει τον Τραμπ.

Παραμένει ασαφές αν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία προχωρήσει σε μια δίκη-εξπρές, όπου η (πιθανότατα απαλλακτική για τον Τραμπ) ψηφοφορία θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις εισηγήσεις των δύο πλευρών, ή αν θα υπάρξει και εξέταση μαρτύρων, κάτι που θα επιμηκύνει την όλη διαδικασία.

Οργισμένη επιστολή

Την παραμονή της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων επί των άρθρων παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, με μια βιτριολική επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ο μεγιστάνας προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς βουλευτές πως αν ψηφίσουν να παραπεμφθεί σε δίκη αυτό θα συνιστά «κήρυξη πολέμου κατά της αμερικανικής δημοκρατίας».

Στην εξασέλιδη επιστολή του προς την Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διαδικασία για την πιθανή καθαίρεσή του «παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος» του Δημοκρατικού Kόμματος.

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράνομη, κομματική απόπειρα πραξικοπήματος που με βάση τις τελευταίες εντυπώσεις, θα αποτύχει άσχημα στην κάλπη», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2020 που επιδιώκει να κερδίσει.

«Προχωρώντας με τη διαδικασία σας για άκυρη παραπομπή, παραβιάζετε τον όρκο σας στο αξίωμά σας, παραβιάζετε την υπακοή σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόγιερ, το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει αύριο Τετάρτη επί των δύο άρθρων παραπομπής του προέδρου Τραμπ σε δίκη.

«Κοιτάξτε, αυτό ήταν από την αρχή μια απόλυτη απάτη», τόνισε ο μεγιστάνας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του.

Δείτε εδώ όλη την επιστολή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP