Βαριά κατηγορία κατά της Ελλάδας, χωρίς πάντως να την κατονομάζει, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου αυτή τη φορά βρέθηκε το προσφυγικό, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι «κάποιοι φίλοι στη Δύση πρότειναν ως λύση ακόμη και τη βύθιση σκαφών με πρόσφυγες στη Μεσόγειο», ενώ την ίδια ώρα να παρουσιάζει τη χώρα του ως πρότυπο στη διαχείριση του ζητήματος.

Μιλώντας από το βήμα του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, το οποίο διεξάγεται στη Γενεύη της Ελβετίας, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα».

«Μάλιστα, ως λύση στη Μεσόγειο ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις.

«Μαθήματα» ανθρωπιάς

Ακόμη, ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία.

«Η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους» διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, παραδίδοντας μάλιστα και «μαθήματα ανθρωπιάς».

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι πρόσφυγες. Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά» είπε χαρακτηριστικά.