Για «νταβατζηλίκια» από μικρή μερίδα εργαζομένων έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην σημερινή στάση εργασίας του Μετρό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός η «η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύρια πολίτες».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί «νταβατζηλίκια» και εκβιασμούς. Δεν γίνεται  να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα  μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία».

Όπως ανέφερε, έχει δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση λειτουργίας να επανατοποθετηθούν σε θέσεις εκδοτών 21 άτομα.

Το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια γιατί οι περισσότεροι μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις τόνισε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε ότι είναι ανάγκη να προμηθευτούμε περισσότερα εκδοτήρια, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ο υπουργός Μεταφορών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και που εφαρμόζεται και στον ΟΣΕ.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

Εμείς δώσαμε εντολή στην Γενική Διεύθυνση την αρμόδια να μεταφερθούν 21 άτομα, τα οποία με διάφορους τρόπους είχαν αποχωρήσει από τα εκδοτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε σήμερα, είναι ότι δεν έχουμε εκδοτήρια, μηχανήματα να βγάζουν εισιτήρια και δεν έχουμε ανθρώπους στα γκισέ των εκδοτηρίων. Αυτοί οι άνθρωποι με αποφάσεις των προηγουμένων ετών και αυτοί οι υπάλληλοι ανήκαν στο προσωπικό – όπως λέμε εμείς- «πεδίου», ήταν δηλαδή στα εκδοτήρια, μεταφερθήκαν σε θέσεις γραφείου, με αποτέλεσμα, ειδικά σε σταθμούς που δεν έχουμε αυτόματα μηχανήματα αρκετά, να υπάρχουν ελλείψεις για την πώληση εισιτηρίων. 

Δεν μπορούν 21ς άνθρωποι να κρατάνε σε ομηρία μια ολόκληρη πόλη και 1,5 εκατομμύριο πολίτες να ταλαιπωρούνται, δηλαδή αυτοί που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Είπαμε να μεταφερθούν στις θέσεις για τις οποίες προσελήφθησαν, δεν κατεβάζουμε ανθρώπους στα ανθρακωρυχεία, τους κατεβάζουμε εκεί που είναι η δουλειά τους.

Για την νομοθέτηση «ελαχίστου προσωπικού ασφαλείας»

Πρακτικά συμβαίνει όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όπως συμβαίνει και στον ΟΣΕ, θα υπάρχει ένα κατ’ ελάχιστο προσωπικό στα πρωινά και βραδινά δρομολόγια διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε μία μικρή ομάδα συντεχνίας να κάνει τέτοιους εκβιασμούς. Αυτά ανήκουν σε μία άλλη εποχή. 

Πριν από κάποιες μέρες συμφωνήσαμε και είχαμε υπογράψει και είναι σε ισχύ οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αφορούν τις μη μισθολογικές παροχές, δηλαδή είχαμε ακούσει με πολύ μεγάλο σεβασμό τα αιτήματα των εργαζομένων και δεν είχαμε κάνει αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή να τους εμπαίζουμε, από την μία ο Υπουργός Μεταφορών της προηγούμενης κυβέρνησης να λέει ότι έχει υπογράψει τις συμβάσεις και από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών να μην συμφωνεί και να μην δίνει τα λεφτά. Εμείς ήρθαμε σε άμεση επαφή με τον κ. Σκυλακάκη του ΓΛΚ και συμφωνήσαμε στους εργαζόμενους και της ΣΤΑΣΥ να τους δώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το «ευχαριστώ» είναι μερικές μέρες μετά να ανακοινώνουν το βράδυ, χωρίς να δώσουν καιρό στο επιβατικό κοινό να ενημερωθεί, μία στάση εργασίας που έχει προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να δεχθούμε  αυτούς τους εκβιασμούς.

Στους επόμενους δύο μήνες θα τοποθετηθούν και καινούρια εκδοτήρια στους σταθμούς όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να προμηθεύεται εισιτήρια γιατί έχουμε το φαινόμενο σε πάρα πολλούς σταθμούς να μην λειτουργούν τα μηχανήματα, να είναι χαλασμένα, να μην είναι αρκετά και να μην υπάρχουν και υπάλληλοι  να εξυπηρετήσουν το κοινό και να καλύψουν τα κενά.

Είναι μύθος (ότι υπάρχουν 700 οργανικές θέσεις). Μεταφέρουμε προσωπικό σε θέσεις που δεν πρέπει να είναι και μετά λέμε «έχουμε κενές θέσεις εργασίας»! Όλοι γνωρίζουμε ότι στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει σωστή κατανομή προσωπικού. Η ΣΤΑΣΥ δεν έχει πρόβλημα προσωπικού στα εκδοτήρια σήμερα. Η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή για τους συνδικαλιστές. Και 700 υπαλλήλους να προσλάβουμε σε τρία χρόνια θα ζητάμε κι άλλους.

Έχουμε το 1/3 των συρμών απενεργοποιημένο γιατί δεν υπήρχαν ανταλλακτικά διότι επί 4,5 χρόνια δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ και γινόντουσαν αυτά τα οποία γίνονται σήμερα, 250 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε άλλες θέσεις απ’ αυτές που έπρεπε να ήταν και προσπαθούμε να βάλουμε μία σειρά .

Δεν θα ανεχθούμε τσαμπουκάδες και νταβατζιλίκια.

 

Ο καθένας πρέπει να κάνει την δουλειά του, δεν ζητάμε κάτι παράλογο ή παράνομο, ζητάμε κάτι τελείως, απολύτως φυσιολογικό και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να υπηρετήσουμε το κοινό καλό.

 

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ανθρώπους που πρέπει να κατέβουν στα γκισέ να εξυπηρετήσουν στα εκδοτήρια τον κόσμο, να αρνούνται να πάνε στην δουλειά τους.

 

Σύντομα θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να υπάρχει ελάχιστο προσωπικό. Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τον χειρότερό της εαυτό πίσω της και σε μία σύγχρονη πόλη, όπως η Αθήνα, πρέπει να λειτουργεί το μετρό και να μην είμαστε έρμαιο του κάθε συνδικαλιστή.