• Αναζήτηση

Βουλή: Κόντρα Κεραμέως – Τζούφη για τις δαπάνες στην Παιδεία

Τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία και την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2020 σχολίασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην τοποθέτηση νωρίτερα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη.

Τα μαχαίρια για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έχουν βγάλει κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή. Μετά την κόντρα του Γιάννη Μουζάλα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το προσφυγικό, τα ξίφη τους διασταύρωσαν η Μερόπη Τζούφη με τη Νίκη Κεραμέως για θέματα παιδείας.

Τζούφη: Αναιμική η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

Για αναιμική αύξηση των δαπανών για την παιδεία στον νέο προϋπολογισμό έκανε λόγο η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, «διαψεύδοντας» όπως είπε, «τις όποιες προσδοκίες της μεταμνημονιακής εποχής και παραβλέποντας τις τεράστιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος».

Η κ. Τζούφη, που χαρακτήρισε την αποκοπή της έρευνας από το υπουργείο Παιδείας, ως «οπισθοδρομική πρωτοτυπία», είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της ΝΔ, η οποία «αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως εμπόρευμα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σαν επιχειρήσεις, τους μαθητές και τους φοιτητές σαν πελάτες. Στην παιδεία, εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει την παιδεία, αγαθό της ελευθερίας και διά βίου επιλογής» είπε η κ. Τζούφη.

Κεραμέως: Καταψηφίζετε τα επιπλέον 113 εκατ. για την Παιδεία και τις 10.000 νέες προσλήψεις

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κ. Τζούφη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τα επιπλέον 113 εκατ. ευρώ για την Παιδεία, καταψηφίζει τις 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση.

«Οι μάσκες έπεσαν» είπε η κ. Κεραμέως.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως:

«Η κα. Τζούφη είπε επί λέξει: «καθηλωμένες δαπάνες για την Παιδεία» και «δημοσιονομική υποχώρηση», έτσι θεωρείτε στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρόσθετα 113 εκατ. ευρώ που δίνουμε στην Παιδεία;
Εκλαμβάνω, λοιπόν, από αυτή την παρέμβασή σας, ότι και τις, σχεδόν, 10.000 προσλήψεις του 2020 -μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, που δεν έχουν γίνει για πάνω από μία δεκαετία- τις θεωρείτε και αυτές ως υποχώρηση!

Κάτι το οποίο δεν κάνατε ποτέ εσείς!

▪ Δεύτερον: είπατε για τις προσλήψεις ότι δεν προβλέπονται. Σας κατευθύνω στον ειδικό φορέα 1019-206-0000000. Θα δείτε εκεί τις σχετικές εγγραφές.

Αλλά επειδή ο κόσμος σας βλέπει, ο κόσμος κρίνει.

▪ Τρίτον: χάθηκαν, λέτε, 22 εκατομμύρια ευρώ (κονδύλι για μόνιμους διορισμούς ειδικής αγωγής).

Είστε αδιάβαστη κυρία Τζούφη, λυπάμαι πολύ, το ποσό έχει μεταφερθεί.

▪ Τέταρτον: αναφερθήκατε στα Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Εγκαλείτε εμάς κα Τζούφη, ενώ εσείς, το 2017 πληρώσατε μόλις 33 εκατ. ευρώ από τα 60 που έπρεπε για τα Πανεπιστημιακά συγγράμματα κι ερχόμαστε εμείς να πληρώσουμε τα δικά σας σπασμένα.

Λίγη εγκράτεια δεν θα έβλαπτε.

▪ Πέμπτον: μιλήσατε για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, και για το σχέδιό μας να καθορισθούν, επιτέλους, αντικειμενικά κριτήρια, αριθμός φοιτητών, γεωγραφική διασπορά ιδρύματος και αξιολογικά κριτήρια αλλά και κριτήρια ποιότητας.

Εσείς τι λέτε;

-Όχι! Προτιμάμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Υπουργός Παιδείας αποφάσιζε κατά το δοκούν, να δίνει, πελατειακά, προνομιακά, σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό προτιμάτε κυρία Τζούφη, αφού δεν συμφωνείτε με αυτό.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούμε ότι θα καταψηφίσετε, άρα, τον προϋπολογισμό! Και για να καταλάβει ο κόσμος, καταψηφίζετε 113 εκατ. ευρώ πρόσθετα για την Παιδεία και 10.000 μόνιμους διορισμούς για την Εκπαίδευση.

Οι μάσκες έπεσαν».

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk