«Έντιμο» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον συζητούμενο κρατικό προϋπολογισμό του 2020, καθώς «δεν αποκρύπτει στοιχεία και αποτυπώνει την κατάσταση ως έχει και δεν χρειάζεται να αποκρύψει διότι στηρίζεται στις αντικειμενικές παραδοχές που υποσχέθηκε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα θυμήθηκε το «δόγμα Γιόχανσον», όπως το αποκάλεσε, παραπέμποντας στην γνωστή ρήση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που είχε πει όταν ήταν υπουργός Οικονομικών με αφορμή τα μικρότερα πλεονάσματα που ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «κι εγώ θα ήθελα να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον…».

Ο κ. Γεραπετρίτης με καυστική διάθεση σχολίασε ότι «θα θέλαμε όλοι να είμαστε σε ραντεβού με την Γιόχανσον», ενώ είπε ότι «…το ραντεβού σχεδόν πραγματοποιήθηκε γιατί ότι υποσχεθήκαμε πραγματοποιείται» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των τιμών των φαρμάκων κλπ.

Μάλιστα είπε ότι για τις πράξεις της αυτές η κυβέρνηση επιβραβεύεται και ότι «μπορούμε να διατηρούμε μια βιώσιμη αισιοδοξία διότι δεν στηρίζεται σε αυταπάτες για ανάπτυξη και ευημερία για όλους».

«Εκείνο που υποσχεθήκαμε εκείνο θα πράξουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε και σε ήπιους τόνους απέδωσε στον κ. Γεραπετρίτη «έλλειμμα στους αριθμούς», υπογραμμίζοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση προ 2009» και τον κάλεσε «να μην επιτρέψετε να επιστρέψουμε εκεί όταν οι προϋπολογισμοί έκλειναν με αυθαίρετους αριθμούς».

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί διότι όντως η χώρα έχει αποκτήσει μια αξιοπιστία και δεν είναι δύσκολο να την χάσει», συνέστησε στην κυβέρνηση. Απαντώντας ο κ. Γεραπετρίτης του είπε ότι «δεν είμαστε τις αφηρημένης οικονομίας», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να φτιάξει τους αριθμούς και αυτό το δείχνει ο δείκτης εμπιστοσύνης που είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας 10ετίας».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι ανησυχία μου να μην επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας. Ο προϋπολογισμός είναι μετριοπαθείς και θα αξιολογηθούμε», τόνισε στον κ. Τσακαλώτο.