«Φωτιές» άναψε στη βουλή, προκαλώντας αντιπαράθεση ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής, η τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου κατά των δηλώσεων Σημίτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τις οποίες μίλησε για «ατόπημα» καθώς και «διχαστική μικροψυχία» του Κώστα Σημίτη και των αιχμών του κατά του Κώστα Καραμανλή.

Στο κενό η μομφή Κουμουτσάκου

«Πέρασαν συνολικά 20 χρόνια από την απόφαση της ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο στο Ελσίνκι. Η εφημερίδα «Τα Νέα» έκανε μια έρευνα για την απόφαση εκείνη και ο κ. Σημίτης μαζί με σειρά και άλλων σοβαρότατων ειδικών απάντησε. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ήταν αρκετό αιχμηρό και ο κ. Σημίτης έκανε δήλωση ότι δεν αντιστοιχούσε», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνθήκες που η χώρα χρειάζεται την απόλυτη ενότητα και ομοψυχία έκανε μομφή που πέφτει στο κενό. Του λέω με όσο πιο ευγενικό τρόπο να είναι ενημερωμένος για να λέει όλα εκείνα που είπε. Στο άρθρο κάνουν αναφορά στην απόφαση του Ελσίνκι ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα πρέπει να λυθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Η μομφή του έπεσε στο κενό γιατί δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει αυτός ο όρος τηρηθεί».
«Αυτά είναι ζητήματα που συζητιούνται πολιτικά και έξω από την αντιπολιτευτική αντιπαράθεση. Θα του ζητήσω να κομψύνει τις εκφράσεις του αν δεν θέλει να ανακαλέσει», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Να πέσουν οι τόνοι

Άμεση ήταν η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού που παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

«Μίλησε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και τοποθετήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Κουμουτσάκος, πρακτικά αυτό που είπε, εκφράζει και την παράταξη. Αυτή η στιγμή δεν είναι ώρα και ο χρόνος για να ανοίξουμε ένα ζήτημα για το οποίο επετειακά ασχολήθηκε η εφημερίδα. Εκείνη η περίοδος έφερε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να έχουμε την αίσθηση της ανάγκης ενότητας και ομοψυχίας. Και σε αυτό ήταν ενταγμένη η τοποθέτηση του. Η δική σας θέση καλύπτει αυτό που είπατε και δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε το διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.