Καλλιτεχνική μούσα αλλά και για ένα διάστημα σύντροφος στην ζωή του Ζαν Λικ Γκοντάρ, η ηθοποιός Ανα Καρίνα, η Χάνε Κάρεν Μπλάρκε Μπάιερ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η Καρίνα έπασχε από καρκίνο.

Σε ηλικία 18 ετώ, η  Καρίνα άφησε πίσω της την χώρα της την Δανία και πήγε στο Παρίσι προκειμένου να ακολουθήσει καριέρα μοντέλου. Ανάμεσα στους ανθρώπους του χώρου της μόδας τους οποίους γνώρισε ήταν ο Πιέρ Γκαρντέν αλλά και η Κοκό Σανέλ.

Η γνωριμία της με τον Ελβετό Γκοντάρ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στάθηκε καταλυτική. Το Νέο Κύμα στο γαλλικό σινεμά μόλις γεννιόταν και ο Γκοντάρ  ήταν ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του. Ωστόσο, ένα πέρασμα της Καρίνα από την ταινία «Με κομμένη την ανάσα» (1960) δεν έγινε τελικά διότι ο Γκοντάρ απαιτούσε γυμνό και η Καρίνα αρνήθηκε να βγάλει τα ρούχα της.

Παρ’ όλ’ αυτά, έναν χρόνο αργότερα, Γκοντάρ και Καρίνα παντρεύτηκαν. Ο Γκοντάρ ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις τελικά  συζύγους της. Τελευταίος ήταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ντένις Μπέρι, ο οποίος εξακολουθούσε να είναι παντρεμένος μαζί της ως τον θάνατό της.

Η Καρίνα συνδέθηκε κυρίως με τις ταινίες του Γαλλικού Νέου Κύματος, με πιο χαρακτηριστικές τις «Ο τρελός Πιερό», «Μια ξεχωριστή συμμορία» και «Ζούσε τη ζωή της», όλες του Γκοντάρ. Για το «Η κυρία θέλει έρωτα», επίσης του Γκοντάρ, η ηθοποιός κέρδισε το σημαντικότερο βραβείο της καριέρας της, την Αργυρή Αρκτο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερόλίνου. Επαιξε όμως και σε ταινίες της Ανιές Βαρντά («Η Κλεό από τις 5 ως τις 7 το απόγευμα»), του Ζακ Ριβέτ («Ο έρωτας μιας μοναχής») αλλά και του Ροζέ Βαντίμ («Το γαϊτανάκι του έρωτα» ).

Σαφώς στη δεκαετία του 1960 η Καρίνα είχε το μομέντουμ της. Αργότερα όμως οι προσπάθειές της στον διεθνή κινηματογράφο δεν είχαν εξίσου σημαντικά αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως δεν έπαιξε σε άρα πολλές ταινίες και ανάμεσα σε εκείνες;τ που κάπως ξεχωρίζουν είναι ο «Ξένος» του Λουκίνο Βισκόντι, μια αδύναμη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλμπέρ Καμί  με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η «Κινέζικη ρουλέτα» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, η ιταλική κομεντί «Ψωμί και σοκολάτα» του Φράνκο Μπρουσάτι και ο «Μάγος» του Γκάι Γκριν μια σχετικά επιτυχημένη, κοσμοπολίτικη περιπέτεια με πρωταγωνιστές τον Αντονι Κουίν και τον Μάικλ Κέιν σε σενάριο του συγγραφέα Τζον Φόουλς.

Η Καρίνα σκηνοθέτησε δύο ταινίες σε δικό της σενάριο στις οποίες και έπαιξε. Η πρώτη, μια παραγωγή του 1973, λέγεται «Vivre ensemble» και η δεύτερη, ταινία του 2008, «Victoria». Καμία από τις δύο δεν προβλήθηκε στην χώρα μας. Η «Victoria» είναι επίσης η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της δημιουργού της.