Απόλυτα ικανοποιημένος επέστρεψε στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα μηνύματα των ηγετών της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία η οποία εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένη στη διεθνή πολιτική σκηνή, με μία οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε στην ΕΕ δηλώνοντας ότι είναι αναρμόδια να κρίνει τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου έστειλε σαφές μήνυμα για την επόμενη ημέρα. Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης παρότι διαπίστωσε νευρικότητα στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Άλλωστε, η σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Το αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Συμπερασματικά, στη κυβέρνηση θεωρούν ότι από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.

Οργισμένη απάντηση

Η Τουρκία πάντως συνεχίζει να διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με κάθε τρόπο μη χάνοντας την ευκαιρία να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις. Αυτή τη φορά φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ΕΕ και την ομόθυμη στήριξη των ηγετών στην Ελλάδα, όσο αφορά την τουρκολιβυκή συμφωνία.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει και τα… ρέστα από τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας πως η ΕΕ «είναι αναρμόδια για να κρίνει τη συμφωνία» και ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίζεται πως η Ελλάδα «καταπατά την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τo Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.

Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό.

Oταν οι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων ΤΩΝ Τουρκοκυπρίων ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί.

Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».