Η Praxia Bank συρρικνώνεται – Οι απολύσεις και το «αντίο» της Σακελλαρίου

Η Praxia Bank, που είχε ιδρυθεί με την φιλοδοξία να αποτελέσει την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ την απόφασή της να συρρικνώσει τις τις δραστηριότητές της και να λειτουργήσει με μια λιτή δομή, ενώ παράλληλα προχωρά σε μείωση προσωπικού.

Η Praxia Bank, που είχε ιδρυθεί με την φιλοδοξία να αποτελέσει την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ την απόφασή της να συρρικνώσει τις τις δραστηριότητές της και να λειτουργήσει με μια λιτή δομή, ενώ παράλληλα προχωρά σε μείωση προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα που απασχολεί περί τους 220 εργαζόμενους, θα συνεχίσει την λειτουργία της με έναν ελάχιστο αριθμό περίπου 50 άτομα, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπάρξει λύση της σύμβασης εργασίας από την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάντως, θα δοθεί στους εργαζομένους αποζημίωση τουλάχιστον έξι μισθών.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Praxia Bank αναφέρεται ότι φιλοδοξία της ήταν να δημιουργήσει από την αρχή μία νέου τύπου τράπεζα, έξυπνη, απλή, ανθρώπινη, με σύμμαχο την τεχνολογία.

«Από το 2018 μέσω μεγάλων επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής και συστήματα, δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή τράπεζα, όχι μόνο στο front-end (e-banking & mobile app) αλλά και σε όλα τα back-office συστήματα, επιτρέποντας μία αυτοματοποιημένη και γρήγορη εξυπηρέτηση και ξεχωριστή τραπεζική εμπειρία. Είμαστε ήδη λειτουργικοί από το φθινόπωρο του 2019 σε έναν κύκλο «Friends & Family» πελατών. Η Praxiabank, επικεντρώθηκε στις καλύτερες και πιο σύγχρονες επιλογές συστημάτων όπως το Core Banking System T24 (cloud-ready) της Temenos, κορυφαίο τραπεζικό σύστημα, διεθνώς αναγνωρισμένο που εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευελιξίας και δημιουργεί μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία για τον χρήστη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μέσα από καινοτόμες συνεργασίες, η Praxiabank αποτέλεσε την πρώτη ελληνική τράπεζα που προσέλκυσε καταθέσεις από το εξωτερικό, αξιοποιώντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες της διεθνοποιημένης πλέον τραπεζικής αγοράς. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της σύναψης συνεργασίας με την πλατφόρμα συγκέντρωσης καταθέσεων της Raisin στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη. Με τη συνεργασία αυτή, η Praxiabank, έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρηματικό της πλάνο, ήδη από την άνοιξη του 2019, συμμετέχοντας ενεργά σε μια διεθνοποιημένη τραπεζική αγορά, όπως δεκάδες άλλες πρωτοποριακές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Το καινοτόμο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα για την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των παραπάνω συστημάτων κλήθηκε να προσπελάσει κανονιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Η Praxia κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και πέτυχε να θέσει τις βάσεις και τους κανόνες για την είσοδο του digital onboarding για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ερμηνεία του θεσμικού πλαισίου, επίτευγμα που δημιουργεί αξία για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. Η εμπειρία και οι υπηρεσίες που σχεδιάσαμε για τους πελάτες μας είναι απαλλαγμένες από τις παραδοσιακές τραπεζικές πρακτικές, με σύγχρονα και απλά προϊόντα, χωρίς «ψιλά γράμματα» και χωρίς κρυφές χρεώσεις. Δημιουργήσαμε μια τράπεζα εφάμιλλη των πιο πρωτοποριακών neo banks της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Η διοικητική ομάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τους στόχους που είχαν τεθεί έχοντας την απόλυτη στήριξη του βασικού μετόχου, της Atlas Merchant Capital (AMC). Η AMC έχει επενδύσει από τις αρχές του 2018, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, συνολικά 70 εκατ. ευρώ, τα οποία αξιοποιήθηκαν ώστε η Praxiabank να είναι σήμερα λειτουργική και έτοιμη να λανσαριστεί, υπερκαλύπτοντας παράλληλα τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια.

Όσο η διοίκηση εργαζόταν για την υλοποίηση του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδιασμού της, ο μέτοχος ανέθεσε στην UBS τον Ιούλιο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία τον Νοέμβριο του 2019 την αναζήτηση επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Στην παρούσα φάση, η AMC αξιολογεί τις επιλογές της και θεωρεί απαραίτητο να προβεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Praxiabank. Από τις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Praxiabank θα λειτουργεί με μία λιτή δομή η οποία προϋποθέτει τη λύση των συμβάσεων εργασίας. Έχοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο, η διοίκηση της Praxiabank εξασφάλισε συμφωνία με τον μέτοχο, ώστε η μεταβολή αυτή να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όλους τους εργαζομένους που από την αρχή στήριξαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το αντιο της Αναστασίας Σακελλαρίου στο προσωπικό

Με μία λιτή ανακοίνωση γραμμένη στα Αγγλικά, σήμερα τα ξημερώματα η διευθύνουσα σύμβουλος της Praxia Bank, Αναστασία Σακελλαρίου αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους της τράπεζες.

Η επιστολή της Αναστασίας Σακελαρίου στο προσωπικό 

Αγαπητοί «Praxians»,

Με βαθιά και ειλικρινή θλίψη, σας γράφω σε αυτή τη στιγμή της μετάβασης για την τράπεζά μας.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι της Praxia με ελάχιστους από εσάς και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 200 εργαζόμενους. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η διαδρομή ήταν γεμάτη προκλήσεις στις οποίες, όλοι μαζί ως ομάδα και ο καθένας χωριστά ανταπεξήλθατε με ενθουσιασμό, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω πόσο συντονισμένες ήταν οι προσπάθειες καταβάλατε για να δημιουργήσουμε την πρώτη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα στη χώρα. Είμαι περήφανη που συνεργάστηκα μαζί σας και ηγήθηκα των ομαδικών μας προσπαθειών -ευχαριστώ καθέναν σας χωριστά.

Δυστυχώς, παράγοντες που υπερβαίνουν τον έλεγχό μας καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών μας. Όπως γνωρίζετε, ο μέτοχός μας ξεκίνησε πρόσφατα διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου της Praxia Bank, με σύμβουλο τη UBS. Το AMC βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των επιλογών που έχει στη διάθεσή του, με σεβασμό στη μελλοντική ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας και φαίνεται αναπόφευκτη η συρρίκνωση των εργασιών της Praxia Bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου, το λειτουργικό μοντέλο της Praxia Bank θα στηρίζεται σε μια πολύ πιο λιτή δομή.

Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία με τον μέτοχό μας, ώστε η μετάβαση να πραγματοποιηθεί με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για όλο το προσωπικό. Οι επιμέρους όροι του τερματισμού των συμβάσεών σας με την Praxia Bank από τις 18 Δεκεμβρίου αναφέρονται σε προηγούμενη ανακοίνωση που εστάλη σήμερα.

Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την υποστήριξη και την αφοσίωσή σας στη δημιουργία της Praxia Bank και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο στις επόμενες προσπάθειές σας. Είμαι στη διάθεσή σας εάν μπορώ να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια στον σχεδιασμό των επόμενων επαγγελματικών σας βημάτων. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να σας στηρίξω όπου μπορώ.

Με εκτίμηση,

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk