Στην έγκριση και των δύο κατηγοριών (άρθρων μομφής) με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία, με το ερώτημα της αποπομπής του από το ύπατο κρατικό αξίωμα, προχώρησε η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με πλειοψηφία 23 βουλευτών έναντι 17, η Επιτροπή ενέκρινε τόσο την κατηγορία περί κατάχρησης εξουσίας, όσο και εκείνη για παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου από πλευράς του αρχηγού του κράτους.

Πλέον η διαδικασία παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία της αποφασίσει να παραπέμψει τον Τραμπ σε δίκη (πράγμα που αναμένεται να συμβεί, αφού στο σώμα πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα), ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δικαστεί από τη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου.

Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, χρειάζεται να καταδικαστεί με τις ψήφους τουλάχιστον των δύο τρίτων των γερουσιαστών (67 στους 100), κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν 53 γερουσιαστές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε:  «Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση».