Η πορτογαλική σχολή βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι σύλλογοι προτιμούν να εξοπλίσουν τον πάγκο τους με τις υπηρεσίες ενός προπονητή που θα γαλουχήσει την ομάδα με τη φιλοσοφία της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως 8 από τους συνολικά 32 συλλόγους που βρίσκονται στα νοκ άουτ του Europa League καθοδηγούνται από πορτογάλο τεχνικό. Ειδικότερα, πρόκειται για τις Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, Μπράγκα, Σαχτάρ, Γουλβς, Ρόμα και φυσικά τον Ολυμπιακό.

Με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να τερματίσουν στην 3η θέση των ομίλων του Champions League και πήραν αυτομάτως το εισιτήριο για τους 32 της δεύτερης τη τάξει κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ομάδα του Πειραιά εμπιστεύτηκε τις τύχες της στα χέρια ενός διδάσκοντα της πορτογαλικής φιλοσοφίας, όμως δεν ήταν η μόνη. Συνολικά, 8 εκ των ομάδων που συνεχίζουν την πορεία τους στο Europa έχουν στο τιμόνι τους Πορτογάλο τεχνικό, χαρακτηριστικό της νέας… ροπής που επικρατεί στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι και το γεγονός πως οι σύλλογοι της Ιβηρικής χώρας έχουν επιλέξει να εμπιστευτούν τη διαχείριση του ρόστερ σε συμπατριώτες τους.

Ο Σέρχιο Κονσεϊσάο συνεχίζει να βρίσκεται στον πάγκο της Πόρτο, ο Μπρούνο Λάγκε στη Μπενφίκα, ο Χόρχε Σίλας έχει αναλάβει τη Σπόρτινγκ, ενώ αντίστοιχα η Μπράγκα έχει δώσει τα κλειδιά στον πρώην προπονητή του Ατρόμητου, Σα Πίντο.

Ωστόσο, οι Πορτογάλοι δεν έχουν πέραση μόνο στα… ενδότερα, καθώς η απήχησή τους φτάνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Σαχτάρ έχει προσλάβει τη φετινή σεζόν τον Λούις Κάστρο, η Ρόμα τον Πάολο Φονσέκα και φυσικά η Γουλβς τον Νούνο Σάντο, ο οποίος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, που παραμένει επικίνδυνο για οποιοδήποτε σύλλογο σε Αγγλία και Ευρώπη.

Η… πορτογαλική κυριαρχία στους πάγκους, μάλιστα, απεικονίζεται πλήρως και από στατιστικής πλευράς, καθώς πλέον το 25% των ομάδων του Europa League έχουν εμπιστευτεί τη διαχείριση της ομάδας σε Πορτογάλο προπονητή.

Αναλυτικά οι προπονητές και οι σύλλογοι:

• Σέρτζιο Κονσεϊσάο (Πόρτο)
• Μπρούνο Λάγκε (Μπενφίκα)
• Ζόρζε Σίλας (Σπόρτινγκ Λισαβόνας)
• Σα Πίντο (Μπράγκα)
• Λουίς Κάστρο (Σαχτάρ)
• Νούνο Εσπίριτο Σάντο (Γουλβς)
• Πάουλο Φονσέκα (Ρόμα)
• Πέδρο Μαρτίνς (Ολυμπιακός)