Η τροπολογία της κυβέρνησης για τον ορισμό του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό – μεταναστευτικό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καταγγέλλει «στρατιωτικοποίηση της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Με την επίμαχη ρύθμιση, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας Πολίτη, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, συνιστάται, επίσης, προβλέπεται η σύσταση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.) που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Για την στελέχωση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του. Η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της E.E., ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με Κοινή Υπουργική Απόφαση κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αντέδρασε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ενέργεια της κυβέρνησης να εισάγει πριν την συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους (ξεκινά το Σάββατο 14.12.19) την τροπολογία αυτή η οποία απαιτεί ενδελεχή συζήτηση, ζητώντας να αποσυρθεί.

Το ίδιο ζήτησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ο οποίος είπε ότι «το θέμα είναι ποιος δίνει τις εντολές και σε ποιους δίνει τις εντολές» σημειώνοντας ότι «δημιουργείται νέο σώμα, μέσω μιας τροπολογίας που έρχεται την τελευταία στιγμή». «Με αυτόν τον τρόπο στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας, σε περιοχές της χώρας», είπε ο κ. Βίτσας, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είπε ότι με την ρύθμιση «εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων, θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού».

«Αυτός είναι ο ορισμός της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας της χώρας», δήλωσε και απηύθυνε έκκληση να αποσυρθεί η τροπολογία η οποία δημιουργεί «πραγματικούς όρους κινδύνου για τις προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». «Μην επιτρέψετε να παιχτεί παιχνίδι στρατιωτικοποίησης της ελληνικής δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος προορίζεται για τον ρόλο του εθνικού συντονιστή, τόνισε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί» και διευκρίνισε ότι με την παρούσα τροπολογία τίθεται το πλαίσιο που μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό τον εθνικό συντονιστή ώστε θεσμοθετημένα συντονισμένα και άμεσα να εφαρμόζεται το σχέδιο και να ξεπερνιέται κάθε εμπόδιο για τον στόχο μείωσης των ροών και έλεγχο όσων βρίσκονται χώρα μας. Όσον αφορά τον ΕΝ.Φ.Ε.Σ. είπε ότι έχει αποστολή την επιτήρηση θαλασσίων και χερσαίων συνόρων υπό ενιαία διοίκηση και χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες άλλων φορέων. «Η σύστασή της καθίσταται αδήριτη για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», είπε ο κ. Στεφανής.