Σε εξέλιξη από το πρωί έρευνες της ιταλικής αστυνομίας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος που ασχολούνταν με παράνομη μεταφορά μεταναστών από Ελλάδα στη περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας.

H επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Εuropol και της Εurojust σε συνεργασία με την Ιταλική Διεύθυνση κατά της Μαφίας φέρει την επωνυμία «Σεστάντε».

Η ανακοίνωση της Europol

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εuropol που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης συνελήφθησαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση οκτώ άτομα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Ανάμεσα τους είναι Έλληνες, Ιταλοί και άτομα από τη Μέση Ανατολή χωρίς να προσδιορίζεται η χώρα καταγωγής τους.

Εκτιμάται πως είχαν μεταφέρει περίπου 150 πρόσφυγες ανάμεσα τους και παιδιά με 10μετρα σκάφη αναψυχής μέσω της Αδριατικής. Επίσης έγιναν και 13 κατ΄οίκον έρευνες.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως από το 2018 το κύκλωμα μετέφερε τους πρόσφυγες από τη δυτική Ελλάδα μέσω του στενού της Κέρκυρας στις νότιες ιταλικές ακτές ανάμεσα σε Οτράντο και Λέτσε.

Οι πρόσφυγες για το 12ωρο ταξίδι πλήρωναν 6.000 ευρώ ενώ στην Ιταλία οι αφίξεις αυτές είχαν ονομαστεί «αποβιβάσεις – φαντάσματα».

Ανάμεσα στους διακινούμενους και παιδιά κάτω των 13 ετών.

Η Europol επισημαίνει επιπλέον ότι προήλθε συνεργασία με ανταλλαγή πληροφοριών των αρμόδιων υπηρεσιών των διωκτικών Αρχών και παρείχε κάθε δυνατή συνδρομή για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.