Γαλλία: Σε έκτη συνεχόμενη ημέρα απεργίας για το συνταξιοδοτικό

«Το νέο συνταξιοδιοτικό εξασφαλίζει δικαιοσύνη» επιμένει ο πρόεδρος Εντουάρ Φιλίπ, ενώ συνεχίζονται για 6η ημέρα οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία.

Παραλυμένη είναι η Γαλλία για έκτη συνεχόμενη μέρα από τις μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο από την κυβέρνηση.

Στο Παρίσι, δέκα από τις δεκαέξι γραμμές του μετρό ήταν κλειστές σήμερα, καθώς η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Μόνο το 20% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας των προαστίων λειτούργησε σήμερα.

Περίπου το 25% των εσωτερικών πτήσεων και το 10% των ταξιδιών μεσαίας απόστασης της αεροπορικής εταιρείας Air France έχουν ακυρωθεί.

Απεργία πραγματοποιείται και στον τομέα της διανομής καυσίμων, ενώ υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Υπερασπίστηκε το συνταξιοδοτικό ο πρωθυπουργός Φιλίπ, αφού παρουσίασε κάποιες αλλαγές

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα εφαρμοσθεί μόνο για τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα.

«Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, το οποίο έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά…) που υφίστανται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τη γαλλική κυβέρνηση έχει στόχο να παράσχει δικαιοσύνη, καθώς θα κάνει το συνταξιοδοτικό σύστημα ίδιο για όλους, δήλωσε ακόμη ο γάλλος πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης αυτής.

«Ήρθε ο καιρός για να οικοδομήσουμε ένα καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Προτείνουμε ένα νέο σύμφωνο των γενεών… Το (βασισμένο σε πόντους) σύστημα θα είναι το ίδιο για όλους», δήλωσε ο Φιλίπ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε σήμερα πως οι κυβερνητικές προτάσεις που παρουσίασε «δικαιολογούν» τη λήξη της απεργίας και των διαδηλώσεων.

«Μού φαίνεται πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν στις επαγγελματικές ομάδες που ανησυχούν περισσότερο δικαιολογούν την επανάληψη του διαλόγου και τη λήξη της απεργίας που τιμωρεί εκατομμύρια Γάλλους», δήλωσε ο Φιλίπ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης πως οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες, οι δεσμοφύλακες και οι αστυνομικοί θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.

«Θέλω να επιβεβαιώσω στις δυνάμεις μας εσωτερικής ασφαλείας ότι αυτοί που είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες δουλειές … θα εξακολουθούν να μπορούν να συνταξιοδοτούνται πρόωρα», δήλωσε ο Φιλίπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο θα αρχίσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Είμαι πλήρως αποφασισμένος να φέρω σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση επειδή πιστεύω ότι είναι δίκαιη», τόνισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Τι περιλαμβάνει το νέο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε πως το νέο καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα ακυρώνει τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα.

Το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ τον μήνα γι’ αυτούς που εργάσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα χρόνια, δήλωσε ο Φιλίπ.

«Η εφαρμογή του νέου καθολικού συστήματος θα σημάνει το τέλος των ειδικών καθεστώτων», δήλωσε προσθέτοντας πως οι γυναίκες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου συστήματος.

Ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ακόμη πως η μεταρρύθμιση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά.

Το νέο σύστημα θα διατηρήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησης, δήλωσε ο Φιλίπ.

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που ανακοινώθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, διέβη μια «κόκκινη γραμμή» με την πρόβλεψή του να δίνονται κίνητρα στους εργαζομένους για να καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του μετριοπαθούς γαλλικού εργατικού συνδικάτου CFDT.

Ο επικεφαλής της σκληροπυρηνικής αριστερής συνδικαλιστικής ένωσης CGT απέρριψε πλήρως την ανακοινωθείσα μεταρρύθμιση.

Ο επικεφαλής του CFDT Λοράν Μπερζέ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV πως η συνδικαλιστική οργάνωσή του θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να αποφασίσει ενδεχόμενες περαιτέρω κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης.

Ο Μπερζέ έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασσε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο επικεφαλής της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI: «Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Είναι ανέκδοτο και ιδιαίτερα περιγελούν αυτούς που δίνουν σήμερα μάχη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk