Με επιτυχία έκλεισε και ο Νοέμβριος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των εμπρόθεσμων) για τρίτο μήνα στη σειρά ξεπερνά τον συμβατικό τεχνικό στόχο του 55%. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του Κτηματολογίου, στο τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι εμπρόθεσμες δηλώσεις για το 93% της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικότερα, τα δικαιώματα τον τελευταίο μήνα έφτασαν τις 855.000, ενώ ο μέσος όρος των δηλωθέντων δικαιωμάτων ξεπέρασε το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων. Οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ολοκληρώθηκε η συλλογή δηλώσεων στις 29 Νοεμβρίου 2019 είναι οι εξής: Καστοριάς, Φλώρινας, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Σάμου, Χίου, Ικαρίας και στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων.

Τις επόμενες εβδομάδες λήγουν σταδιακά και οι προθεσμίες δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, Λήμνου, Λέσβου, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Έτσι, απομένουν για το νέο έτος, μόνο οι πέντε μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

Όσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται από το Κτηματολόγιο να το πράξουν τις επόμενες ημέρες χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησής της, μεταβίβασης και αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων

Για τη διευκόλυνση των πολιτών:

– Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.

-Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.

-Δίδεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.