Αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη υπερψήφιση επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο που το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίζεται με μεγάλη πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.

Στο αντίποδα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη στάση της ΝΔ όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως τόνισε, από τότε που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, το κόμμα της Πειραιώς επέλεξε μία στάση καθολικής άρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την πρόταση νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων για την ψήφο των αποδήμων.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κριτική και θα επισημάνει τις αστοχίες της κυβέρνησης, χωρίς να διχάσει τον ελληνικό λαό – αφήνοντας μία σαφή αιχμή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πάει πολύ να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό»

«Η Νέα Δημοκρατία μετέτρεψε τα εθνικά θέματα σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης για τις ψήφους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πάει πολύ να μιλάει ο Μητσοτάκης για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα, ενώ βασίστηκε στη συσπείρωση ακροατηρίου στα δεξιά για να εκλεγεί», σημείωσε, επισημαίνοντας την απουσία του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της ΝΔ είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και της υποκρισίας, επιλογή αυτοκαταστροφική και επιζήμια για τον τόπο» και ότι το κόμμα του δεν θα πορευτεί με αυτόν τον τρόπο.

«Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με στήριξη εκεί όπου συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική όπου διαφωνούμε».

Κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία

Σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις» – όπως τις χαρακτήρισε – στα ελληνοτουρκικά.

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει αρραγές εθνικό μέτωπο, καθώς το κόμμα της Κουμουνδούρου στηρίζει την επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ και τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με Λιβύη.

Στη συνέχεια, επέκρινε «το δόγμα της λεπτής γραμμής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτήρισε τη στρατηγική αυτή της ΝΔ ατελέσφορη και υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην ενεργητική στρατηγική.

Ζήτησε να πιέσει η κυβέρνηση για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σήμερα, ειδάλλως θα εμφανιστούν ελληνικές φρεγάτες, όταν θα είναι αργά.

Οι έξι πρωτοβουλίες για ελληνοτουρκικά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

  1.  Να ζητήσει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ
  2. Να επεκταθούν αυτές οι κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν προβούν σε παράνομες ενέργειες στην ελληνική ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία
  3. Να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου για τον αγωγό Eastmed
  4. Να γίνει σύγκλιση της συνόδου των ευρωπαϊκών χώρων του Νότου
  5. Να απαιτηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη που άρχισε τον Σεπτέμβριο.
  6. Να σταματήσει η Τουρκία να προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα και η Ελλάδα να μην εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου, ξαναρχίζοντας τις συζητήσεις και για το κυπριακό

«Το κομματικό κοστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό»

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των απόδημων, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύστημα κλειστής εκπροσώπησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων με τα εθνικά χρώματα, όχι με κομματική φανέλα», είπε ο κ. Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο.  Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ναυλωμένες πτήσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια, με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος μετέφεραν τους οπαδούς τους από το εξωτερικό για να ψηφίσουν…».

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Διαματάρη, τονίζοντας πως «το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό».

Στο τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πάσχει από «σύνδρομο πολιτικού Ιανού», καθώς στα εθνικά θέματα διατηρεί άλλη στάση στο εσωτερικό της χώρας και άλλη στους Ευρωπαίους εταίρους.