Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπου ρωτήθηκε σχετικά με την δίωξη κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση της Novartis και τους σχετικούς χειρισμούς εκ μέρους της αρμόδιας εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα φέρεται να ρωτήθηκε τι του είπε σχετικά η εισαγγελέας: «Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να «τα πήρε»». Ο ίδιος εμφανίστηκε να την ρώτησε: «Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις; Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία», ενώ εκείνη φέρεται να του απάντησε: «Για μένα είναι αρκετά».

«Αυτά τα πράγμα είναι αδιανόητα», σχολίασε στην επιτροπή ο κ. Αγγελής, ο οποίος αναφέρθηκε και στην μαρτυρική κατάθεση για άλλον πολιτικό (αναφερόταν στον Ανδρέα Λοβέρδο) για τον οποίο ο μάρτυρας έχει πει ότι «δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ». «Δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής, συμπληρώνοντας: «Με «υποθέτω» και «αν» κι «εφόσον» δεν ασκείται δίωξη. Πρέπει να υπάρχουν στοιχεία».

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας ότι ήταν από «φιλικές ως ουδέτερες». «Τον έβλεπα στο γραφείο του. Πίναμε καφέ. Τον είχα επισκεφθεί και ως υπουργό», είπε, υπενθυμίζοντας ότι μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.

Του ζητήθηκε να σχολιάσει πώς από «αδάμαστο και αδέκαστο δικαστή» που τον αποκαλούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, τον παρουσίαζε μετά ως «φαιδρό πρόσωπο». «Ποιος ήταν ο λόγος που στράφηκε εναντίον σας;», φέρεται να τον ρώτησε ο «γαλάζιος» βουλευτής Θάνος Πλεύρης με τον πρώην αντεισαγγελέα να του απαντά: «Όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι…». «Για αυτά που είπατε;», ρωτήθηκε ο μάρτυρας. «Και για αυτά που θα πω εδώ», αποκρίθηκε υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο πρώην υπουργός επιδιώκει να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του για τους εν γένει χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, για τους οποίους ήρθε σε πλήρη «κόντρα» με την κυρία Τουλουπάκη.

«Γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος ενοχλείται για αυτά που λέτε;», ρωτήθηκε ο κ. Αγγελής και απάντησε: «Ανησυχεί διότι ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει…».

Ρωτήθηκε ακόμα αν η επιλογή του ως επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς τελούσε υπό τον «Ρασπούτιν». «Έχει ακουστεί πως ο «Ρασπούτιν» διόριζε στην εισαγγελία. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε. Αναφερθείς στους προστατευόμενους μάρτυρες υποστήριξε ότι ήταν εξαρχής παράνομη η ένταξη του κ. Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων. «Δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος και έτσι θα έπρεπε να κληθεί». Ενώ και στην περίπτωση ενός ακόμα προστατευόμενου μάρτυρα στον οποίο αποδίδονται κατηγορίες, είπε ότι «υπερέχει η ιδιότητα του κατηγορουμένου και όχι του μάρτυρα και άρα δεν μπορούσε να είναι προστατευόμενος».

Αναφέρθηκε ακόμα και στο υποτιθέμενο βίντεο για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, για το οποίο, όπως έχει πει ο κ. Αγγελής και στην κατάθεσή του, φέρεται να γίνεται λόγος για «δώρο» ύψους 100.000 ευρώ. Ο ίδιος εμφανίζεται να την ρώτησε αν έστειλε για απομαγνητοφώνηση το υλικό αυτό και του απάντησε αρνητικά, ενώ την επομένη ημέρα του είπε: «Συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο».

Η απάντηση ήταν πως το σπίτι του γιου του πολιτικού είναι ενοικιαζόμενο και πληρώνει χρήματα κάθε μήνα. Δεν ξέρουμε ποσά έρχονται κάθε μήνα από λογαριασμό στην Ελβετία. Ξέρουμε πως ο λογαριασμός έχει 30.000 (δεν ξέραμε δολάρια ή ευρώ).