Ως μια «τρύπα στο νερό» παρουσίασε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Αγγελής είναι ο πρώην επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, στην κατάθεση του οποίου, στηρίχθηκε μεταξύ των άλλων, η παραπομπή Παπαγγελόπουλου, αν και δεν τον έχει ονοματίσει στην επίμαχη κατάθεση –έχει μιλήσει μόνο για τον περιβόητο «Ρασπούτιν». Αλλά και στην κατάθεσή του απέφυγε να αναφερθεί σε όνομα.

«Ξέρω ποιος είναι αλλά φοβάμαι να το πω», φέρεται να κατέθεσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αφού διαπίστωσα πολιτική μεσολάβηση και μάλιστα υπουργού της κυβέρνησης το κατήγγειλα στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ υποστήριξε ότι «προϊστάμενος του Ρασπούτιν ήταν ο Πρωθυπουργός».

Ρωτήθηκε επίμονα για το ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» αλλά επέμεινε να μην αναφέρεται σε όνομα: «Εγώ τον ξέρω ως “Ρασπούτιν”. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε», φέρεται να είπε.

Μάλιστα τόνισε ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως “Ρασπούτιν”», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων, εμφανίζεται να είπε ότι «ναι, μπορεί να υπάρχει, ψάξτε».

Ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε στην προανακριτική ότι σε συζήτηση που είχε παλαιότερα με την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου όσον αφορά την αντικατάσταση της εισαγγελέως Διαφθοράς, του είχε επισημάνει ότι: «Αντί να διώξει ο Πρωθυπουργός την Τουλουπάκη θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό».

Το θέμα της αντικατάστασης της εισαγγελέως είχε τεθεί, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν προχώρησε διότι κατά τον μάρτυρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΣΑ υπήρχαν δύο «γραμμές»: μία του «Ρασπούτιν» που έλεγε ότι «με αυτή την τακτική να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%» και η άλλη ήταν των Καλογήρου-Τζανακόπουλου που έλεγε ότι «θα καταστραφούμε».

Αναφερθείς στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, επέρριψε ευθύνες στην εισαγγελέα Διαφθοράς για τον όλο χειρισμό, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουμε πάρει ούτε απειροελάχιστο νόμιμο στοιχείο από τις ΗΠΑ.

«Όλα είναι παράνομα και στην υπόθεση Novartis έχει γίνει μια τρύπα στο νερό», φέρεται να είναι η φράση που χρησιμοποίησε, προκαλώντας τον οποιονδήποτε να πει ένα νόμιμο αποδεικτικό μέσο που έχουμε κάνει. Όσον αφορά τα έγγραφα του FBI είπε ότι όπως έχει ξεκαθαρίσει η αμερικανική υπηρεσίας περιέχουν μόνο πληροφορίες.

«Μας είπαν πως δεν έχουμε ούτε ενδείξεις αλλά απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε», λέγεται ότι είπε ο κ. Αγγελής κατηγορώντας την εισαγγελέα Διαφθοράς ότι του απέκρυπτε έγγραφα. Ακόμα φέρεται να υποστήριξε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε ενημερώσει τόσο τον Σταύρο Κοντονή όσο και τον Μιχάλη Καλογήρου ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων! Αποκάλυψε, δε, ότι σε μυστική συνομιλία που είχε με τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελλάδα σε ερώτησή του αν υπάρχει ευθύνη Υπουργών, εκείνος (ο εκπρόσωπος) του απάντησε ότι «δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών».

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε ακόμα να λέει ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν λειτουργούσε μόνη της αλλά κατ’ εντολή κάποιου άλλου. «Από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου», φέρεται να είπε, σημειώνοντας ότι υπήρχε «τρίτο πρόσωπο», κάτι που φαίνεται από το γεγονός, κατά τον ίδιο, ότι η απόφασή της να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών προσώπων με διαδικασίες fast track «ήταν ειλημμένη».

Εμφανίζει δε την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να του έχει πει ότι το δημοσίευμα ότι ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει το «στικάκι» στην συνάντηση της Βιέννης με τους παράγοντες του FBI «ήταν δουλειά του “Ρασπούτιν”» και ότι «ο “Ρασπούτιν” έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές». Υπήρχαν συναντήσεις του «Ρασπούτιν» με την εισαγγελέα Διαφθοράς, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Αγγελή ο οποίος επικαλείται την Ξένη Δημητρίου, γίνονταν σε δυο σπίτια και όχι μέσω τηλεφώνου, διότι ο «Ρασπούτιν» φοβόταν μήπως τον παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Μάλιστα δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και ζήτησε να τον καλέσουν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τόσο με την κυρία Δημητρίου, όσο και με την κυρία Παπασπύρου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Αναφορικά με την συνάντηση της Βιέννης, ο κ. Αγγελής κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί «έδωσαν» λογαριασμό στην Ελβετία Έλληνα πολιτικού υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος τους είπε να του δώσουν τον αριθμό του λογαριασμού και εκείνοι του απάντησαν: «Εμείς σου δίνουμε την πληροφορία. Δική σου δουλειά να βρεις τον λογαριασμό».