Η νέα κυβέρνηση είχε εξαρχής διακηρύξει ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα ανομίας και παραβατικής συμπεριφοράς από ομάδες και δυνάμεις που ασκούνται στην πολιτική και τη λεγόμενη κοινωνική βία.

Είχε δε ξεκαθαρίσει από την αρχή επίσης ότι θα »ελευθερώσει» τα Εξάρχεια και τα πανεπιστήμια από τη δράση των κάθε λογής καταληψιών.

Στη βάση αυτών των διακηρύξεων παρενέβη συστηματικά στο κέντρο της Αθήνας, απέδωσε δεσμευμένα κτίρια στους ιδιοκτήτες τους, εφήρμοσε πιο αυστηρή αστυνόμευση στις επίμαχες περιοχές, ψήφισε την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και επιχείρησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να το απαλλάξει από τις πολλές εκδοχές παρεμπορίου που εξελισσόταν στο προαύλιο και στην εξώπορτα του ιδρύματος.

Εφαρμοζόμενη η προαναγγελθείσα πολιτική προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ποικίλες αντιδράσεις, ιδιαιτέρως από τις θιγόμενες πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε, τα πνεύματα άναψαν και βαθμιαία στους μήνες που προηγήθηκαν διαμορφώθηκε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης.

Κάπως έτσι φθάσαμε στις επετείους της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, οι οποίες παραδοσιακά έδιναν ευκαιρίες συγκρούσεων, αναταραχών και διαιώνισης της όποιας »ηγεμονίας» στους επίμαχους ‘’ελεύθερους» χώρους του  παρεμπορίου και των παραβατικών πολιτικο-κοινωνικών συμπεριφορών.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οργάνωσε και εφήρμοσε αυστηρά μέτρα περιφρούρησης των δύο εμβληματικών εκδηλώσεων με προφανή σκοπό την αποτροπή γενικευμένων επεισοδίων και καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας.

Παρέταξε ικανές δυνάμεις και όντως επέτυχε την αποτροπή βίαιων συγκρούσεων και καταστροφικών γεγονότων.

Ωστόσο καταγράφηκαν γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας που δεν τιμούν τις αστυνομικές αρχές, ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Υπήρξαν περιπτώσεις άσκησης υπερβολικής βίας, συνοδευόμενες από φαινόμενα εξευτελισμού συλληφθέντων πολιτών.

Οι φωτογραφίες και το διακινηθέν οπτικοακουστικό υλικό επιβεβαιώνουν την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και τη διάπραξη ποινικά κολάσιμων πράξεων από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.

Δεν χωρεί αμφιβολία γι’ αυτές και κάθε προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων είναι περιττή, για να μην πούμε κατακριτέα.

Επειδή απλούστατα προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και ρίχνει λάδι στη φωτιά ανατροφοδοτώντας το κλίμα έντασης, αντιπαράθεσης και βίας.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβάλλεται να αποδοκιμάσουν τέτοιες πρακτικές και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν.

Η ελληνική και διεθνής εμπειρία βεβαιώνουν ότι επαναλαμβανόμενα τέτοια περιστατικά συσσωρεύουν οργή ιδιαιτέρως στις νεότερες γενιές και διαμορφώνουν κουλτούρα αντιπαράθεσης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί δι’ ασήμαντον αφορμή.

Ας μην ξεχνούμε ότι στον ξερό τον κάμπο μια σπίθα αρκεί…

ΤΟ ΒΗΜΑ