Εντολή να βουλιάξει όσα τουρκικά πλοία φθάσουν στη Λιβύη ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, ναύαρχος Φάρατζ, ο οποίος πρόσκειται στις δυνάμεις του Λιβυκού Στόλου, υπό τον στρατηγό του Χαλιφά Χαφτάρ.

«Εγώ έχω εντολή, αν έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, να τα βουλιάξω. Έχω διαταγή από τον κύριο Χάφταρ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός της Λιβύης γνωρίζει ότι εμείς ανήκουμε στον στρατηγό Χαφτάρ και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτή τη συμφωνία» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο αρχηγός του Λιβυκού Στόλου ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), που ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης και αντιτίθεται στην φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ.

«Πάρα πολύ κακή συμφωνία»

Ο ίδιος, δήλωσε πως ο στρατηγός Χαφτάρ θα αντιδράσει στη συμφωνία και εξαπέλυσε πυρά κατά της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και του «πρωθυπουργού» Σαράτζ, για τη συμφωνία.

«Αυτή τη συμφωνία έγραψαν οι Τούρκοι και ο Σαράτζ την υπέγραψε. Τα έγραψαν οι Τούρκοι όπως ήθελαν αυτοί. Είναι πάρα πολύ κακή η συμφωνία. (…) Αυτή η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, την Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι από την Τουρκία γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία».

Ποιος είναι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναύαρχος Φάρατζ είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας, καθώς έχει σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες είχε κάνει ειδική παρέμβαση μέσω Facebook – στα ελληνικά μάλιστα – ξεκαθαρίζοντας ότι «θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Οι αναρτήσεις του ναυάρχου Φάρατζ στα κοινωνικά δίκτυα έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, ενώ ο ίδιος πραγματοποιεί συχνά επισκέψεις στη χώρα μας, αφού διατηρεί φιλίες με πολλούς Έλληνες αλλά και συμπατριώτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Η επιστολή – καταπέλτης του προέδρου της Βουλής

Από την πλευρά του, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας. Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».

Πρόκειται, διευκρίνισε, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης,  συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».