Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας

Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ όπως δήλωσε αμέσως μετά, «ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας»

Δημιουργία πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός δήλωσε τα εξής: “Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, την παραβίαση της συμφωνίας του Σκυράτ, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», επεσήμανε.

«Εξήγησα επίσης με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημείωσε.

«Πρέπει να πω ότι βρήκαμε ευρύτατη στήριξη, από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, από την Κύπρο», υπογράμμισε.

«Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό τον κ.Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μια άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης».

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Δεν είπα ότι το μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ήταν »παράνομο», δεν το είπα αυτό. Είπα ότι μας προκαλεί ανησυχία» σημείωσε.

Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση σήμερα, έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι «η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Παρέμβαση Ν. Χριστοδουλίδη

Την υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης «που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση», καταδίκασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου,Νίκος Χριστοδουλίδης με παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης».

Επιπλέον επεσήμανε ότι «οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως έγινε γνωστό, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk