Τραμπ: Το εβραϊκό κράτος δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στο Λευκό Οίκο

Άνοιγμα του προέδρου Τραμπ προς την εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής

REUTERS/Loren Elliott

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ το Ισραήλ, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, Σάββατο, σε ομιλία του προς την εβραϊκή κοινότητα της Φλόριντα.

Ο Τραμπ σχολίασε επίσης ότι η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής έσφαλε με την ψήφο που έδωσε στους Δημοκρατικούς υπό τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αρκετοί από εσάς ψήφισαν πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης (…) Μια μέρα πρέπει να μου το εξηγήσετε αυτό, διότι δεν πιστεύω ότι αυτοί αγαπούσαν πολύ το Ισραήλ» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε σύνοδο του Αμερικανοϊσραηλινού Συμβουλίου, μια οργάνωση στην οποία ανήκουν κυρίως ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Άντελσον και η σύζυγός του, Μίριαμ, δύο από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ.

Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι «το εβραϊκό κράτος δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρό σας, τον Ντόναλντ Τραμπ».

Η εβραϊκή κοινότητα αποτελεί μια μικρή, αλλά ζωτικής σημασίας μερίδα του εκλογικού σώματος της Φλόριντα, η οποία είναι μια από τις πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είτε υπέρ των Δημοκρατικών είτε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Παραδοσιακά, η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ ψηφίζει στην πλειοψηφία της Δημοκρατικούς.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ ανέτρεψε την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, προβαίνοντας σε μια σειρά από παραχωρήσεις σε αιτήματα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Κυρίως, ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την κυριαρχία του ισραηλινού κράτους στα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος που απέσπασε από τη Συρία κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Την ίδια ώρα, παρά τις διχαστικές αυτές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όταν ξεπεραστεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ.

Το ειρηνευτικό αυτό σχέδιο έχει αναλάβει να καταρτίσει ο γαμπρός του προέδρου, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είναι Εβραίος, αλλά δεν έχει πείρα σε θέματα διακυβέρνησης.

«Πολλοί θα έλεγαν ότι αυτό είναι ανέφικτο» επανέλαβε χθες, Σάββατο, ο Τραμπ.

«Λένε ότι είναι η πιο δύσκολη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά, αν δεν τα καταφέρει ο Τζάρεντ Κούσνερ, τότε κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk