«Δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά» ισχυρίζεται η Μαρία Ρεπούση.

Η καθηγήτρια και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην εκπομπή One Direct, τονίζει πως «ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, θα λύνονταν τα προβλήματα. Υποτίμησε την απειλή της Τουρκίας».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σημειώνει πώς πρέπει να αξιοποιηθεί «το διεθνές δίκαιο, όλα τα διπλωματικά μέσα και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να πείσουμε την Τουρκία να πάμε στην Χάγη».

Υπογραμμίζει δε ότι η Τουρκία θα είναι «πάντα γείτονας και όσο καλύτερες είναι οι σχέσεις μας, τόσα καλύτερα τα πράγματα. Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας». Ακόμα, υποστηρίζει ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού.

Eπισημαίνει την ανάγκη για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με φόντο τα εθνικά θέματα, ενώ σχολιάζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Διχάστηκε η Ελλάδα στα δύο για να ωφεληθεί ένα κόμμα στις εκλογές» λέει για τη ΝΔ.

Ο Αλ. Γρηγορόπουλος

Σχετικά με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, υποστηρίζει ότι «ήταν απαράδεκτες σκηνές βίας για ένα δημοκρατικό κράτος. Ήταν εξευτελισμός προσώπων, ξυλοδαρμός, ξεγύμνωμα, πρωτοφανή ανομία. Υπάρχει μια κλιμάκωση του αυταρχικού κράτους. Τίθεται θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας».

«Εκτός από ιδεολογικό ζήτημα, είναι ζήτημα πολιτικού χειρισμού για το ακροδεξιό ακροατήριο που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη» προσθέτει σχετικά.

Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον αν «πασοκοποιείται» ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «είναι δικαίωμα να μετακινείται πολιτικά ο κόσμος με βάση τις συγκυρίες και τις θέσεις των κομμάτων. Υπάρχει κόσμος που εκφράζεται πολιτικά αλλού πλέον».

Λέει ότι το ΠΑΣΟΚ «άλλαξε την Ελλάδα σε μια σειρά από ζητήματα» και πώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «εκφράζει την μεγάλη προοδευτική παράταξη».

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά αποστάσεις από την περίπτωση του Απόστολου Γκλέτσου. «Δεν είπα ότι θα κάνουμε face control, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Γιατί κάποια στελέχη, πρόσφατα, τάχθηκαν κατά κορυφαίων επιλογών, όπως ήταν η Συνθήκη των Πρεσπών. Όμως μπροστά στη μεγάλη εικόνα αυτό είναι μικρό ζήτημα. Το μείζον είναι η επιτυχία του εγχειρήματος. Εξάλλου, τα μεγάλα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «σαφέστατα θα χωρούσε στην Προοδευτική Συμμαχία» ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ για την Προεδρία της Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ της ιδέας για μια γυναίκα. «Ακόμα κι αν αυτή η γυναίκα δεν άνηκε στην προοδευτική παράταξη, αλλά εντός του δημοκρατικού τόξου» καταλήγει.

Πηγή: onetv.gr