Καλεσμένος στην εκπομπή One Line Weekend βρέθηκε ο διεθνολόγος Νίκος Λυσιγάκης με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λυσιγάκης «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κινείται ανορθολογικά στην διεθνή σκακιέρα, προσπαθεί και αποφεύγει επιμελώς να συμμορφωθεί με διεθνείς κανόνες και νόρμες. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι απομονωμένος στο κομμάτι της ενεργειακής διαχείρισης στη νότια και ανατολική Μεσόγειο».

«Οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η ΕΕ έχουν ταχθεί στο πλευρό της Κύπρου και καλούν τον Ερντογάν να κινηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Είναι προφανές ωστόσο ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η διεθνής πολιτική εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ισχύ» πρόσθεσε.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Σε ό,τι αφορά στην συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και σχολιάζοντας το αν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα ο κ. Λυσιγάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «αυτό το κείμενο δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα, έχει απορριφθεί ήδη από το κοινοβούλιο της Λιβύης και όταν μιλάμε για Λιβύη πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι μιλάμε για μία χώρα, βαθιά διχασμένη».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «διαχρονικά μαξιμαλιστική πολιτική» της γείτονος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα κι αν η Τουρκία έχει έναν πολύ δικό της ανορθολογικό τρόπο να ερμηνεύει τα πράγματα,το διεθνές δίκαιο είναι πολύ συγκεκριμένο, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το deal μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης δεν έχει καμία ισχύ και γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.

Πηγή: onetv.gr