ΟΠΕΚ – Ρωσία: Εδωσαν τα χέρια για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Στόχος η στήριξη της Aramco

Σε δυναμική κίνηση προχωρά η Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου συμφωνώντας σε επιπλέον περιορισμούς στην παραγωγή της, επιπρόσθετες αυτών που συμφωνήθηκαν με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Ο λεγόμενος ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, συμφώνησε σε μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στη Βιέννη, με το Βασίλειο να προσφέρει εθελοντικά επιπλέον περικοπές 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία κινητοποιήθηκε μετά τις προειδοποιήσεις ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα υπερπροσφοράς το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Στόχος η στήριξη της Aramco

Η χώρα επιδιώκει να στηρίξει την αποτίμηση της κρατικής Aramco μετά την διάθεση μετοχών της στο επενδυτικό κοινό, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της χώρας εκτίμησε ότι θα φτάσει σύντομα σε κεφαλαιοποίηση δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία ανεβάζει τις συνολικές περικοπές στην παραγωγή στα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή πάνω από 2% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο προηγούμενος στόχος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ήταν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, όμως η Σαουδική Αραβία είχε ήδη κάνει κάποιες επιπλέον περικοπές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk