Η πρώτη παραίτηση – αποπομπή υπουργού, υφυπουργού εν προκειμένω, από την κυβέρνηση είναι γεγονός και έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την εικόνα της κυβέρνησης δεν αυτή καθ’ αυτή η αποχώρηση του Αντώνη Διαματάρη από τα κυβερνητικά έδρανα, αλλά η επικοινωνιακή διαχείρισή της όλης υπόθεσης από το μέγαρο Μαξίμου.

Μια παραίτηση που ως θέμα ήταν λήξαν δύο μέρες πριν…

Δύο μόλις μέρες πριν αποτελέσει παρελθόν για την κυβέρνηση ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τύγχανε της πλήρους κάλυψης από το πρωθυπουργικό γραφείο και μάλιστα με ηχηρό τρόπο δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, θεωρώντας ότι το θέμα είναι λήξαν για την κυβέρνηση! Ακόμα τότε, στην επικαιρότητα ήταν το παραποιημένο βιογραφικό του κ. Διαματάρη με τις ανύπαρκτες σπουδές, το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο ίδιος ο τέως υφυπουργός στην αρχική του διευκρινιστική δήλωση επί του θέματος.

«Ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρερμηνεία και την παρανόηση που συνέβη με τον όρο «σπούδασε», τον οποίο χρησιμοποιούσε στο βιογραφικό του, και το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση» είχε δηλώσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας την Τρίτη.

Μειωμένα αντανακλαστικά

Η κυβέρνηση έδειξε μειωμένα αντανακλαστικά, συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε συμβεί και τίποτα σοβαρό, όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πρόσωπο του κ. Διαμαντάρη γινόταν συστηματική προσπάθεια αποδόμησης και γελοιοποίησης σειράς προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πρακτικών της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, περί «αριστείας», «αξιοκρατίας» κλπ.

Και εκεί που η κυβέρνηση δήλωνε ότι το θέμα είναι λήξαν και ο κ. Διαματάρης παραμένει στη θέση του ύστερα από τις διευκρινίσεις που έδωσε, η επίθεση κλιμακώθηκε με δημοσιεύματα από φιλικά προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ που έλεγχαν για πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις τον υφυπουργό του κ. Μητσοτάκη.

Ο διορισμός σε θέση μετακλητού υπαλλήλου πρώην μεγαλοστελέχους της ΕΑΒ που είχε σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Διαματάρης φέρεται να συνεχίζει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε τρεις εταιρείες, παραβιάζοντας έτσι το ασυμβίβαστο με την κυβερνητική θέση που κατείχε ως χτες, ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα.

Αποπομπή μέσω Αυστραλίας

Το αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός, που πριν απ’ όλα υποσχέθηκε άλλο ύφος και ήθος εξουσίας και διακυβέρνησης από τους προκατόχους του, να συρθεί πίσω από τα πυρά της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά να ζητήσει την παραίτηση του υφυπουργού του την ώρα που ο τελευταίος βρισκόταν σε κυβερνητική αποστολή στην Αυστραλία!

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο σύνηθες λάθος που έκαναν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί πριν απ’ αυτόν. Άφησε μια υπόθεση να σέρνεται επί μέρες στην επικαιρότητα, χρονοτρίβησε χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

Έτσι, ο πρωθυπουργός όχι μόνο απώλεσε τη δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα επιδεικνύοντας «πυγμή» και «αποφασιστικότητα» στο φάλτσο ενός υπουργού, αλλά επιτρέπει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινή γνώμη να αντιμετωπίζει την περίπτωση Διαματάρη αθροιστικά με περιπτώσεις όπως πχ του Κωνσταντίνου Πατέρα, του 80χρονου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πατέρας αφού υποχρεώθηκε σε παραίτηση ελάχιστα 24ωρα μετά το διορισμό του, προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεις που εξέθεταν τον πρωθυπουργό ως μέρος ενός deal παλαιοκομματικού τύπου, καθώς το αντάλλαγμα του διορισμού ενός συνταξιούχου γυμνασιάρχη στη θέση διευθυντή νοσοκομείου, ήταν οι ψηφοφόροι του πρώην πολιτευτή της δεξιάς πολυκατοικίας…

Σημαία ευκαιρίας

Προφανώς η κυβέρνηση σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξει άμεσο πολιτικό κόστος από την παραίτηση Διαματάρη και άλλες ανάλογου επιπέδου αστοχίες. Ωστόσο το πλήγμα όσο μικρό και αν είναι αυτή τη στιγμή, στο μέλλον και όσο η φθορά της εξουσίας θα αγγίζει το κυβερνητικό κόμμα,  η περίπτωση Διαματάρη δεν θα προστίθεται απλά στις επόμενες, αλλά θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της πρόσφατης εμπειρίας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν τόλμησε να στιγματίσει τον μέχρι χτες υφυπουργό του αλλά ιδίως τα όσα υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής στον απόηχο της παραίτησης Διαματάρη είναι ενδεικτικά του τι μπορεί να επακολουθήσει.

«Παρά τη θύελλα συζήτησης που ξεσήκωσε το θέμα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμη θέση για μια σειρά από προσωπικές του  επιλογές  που αθροίζονται ως πρόχειρες και αναξιοκρατικές, επιβεβαιώνοντας ότι οι διακηρύξεις του περί  «αριστείας» δεν ήταν παρά μια ακόμα προεκλογική σημαία ευκαιρίας» αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.