Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η συμφωνία με την Λιβύη «θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της» και ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική πλευρά θα «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην ισχύσει».

«Η πατρίδα και ξέρει και θέλει και μπορεί και δεν καταφεύγει σε συνθήματα και εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στον απόηχο και της συνάντησης με τον Ερντογάν. Ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε και άλλες φορές σε φουρτούνες, «πάντα όμως τις ξεπέρασε με ενότητα, σωστές συμμαχίες και με πυξίδα το διεθνές δίκαιο».

Αναφερθείς στους χειρισμούς της γειτονικής χώρας, είπε ότι η επιθετική στάση της μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου με αιχμή της ένα «άκυρο έγγραφο που βάπτισε συμφωνία» και το οποίο «αμφισβητείται έντονα ακόμα και στο εσωτερικό της Λιβύης». Απέναντι στις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας, «η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν».

Όπως υπογράμμισε «τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε θα κυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε διπλή απομόνωση». Και ανέφερε σχετικά ότι «ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν την στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που συνέταξαν μόνοι τους αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!». Και συμπλήρωσε: «Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί δεν είναι νόμιμο αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση στην Λιβύη να την επικυρώσει». Αναφέρθηκε δε με έμφαση στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης ο οποίος έχει εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του και την κάθετη διαφωνία του με την συμφωνία.

Εξήγησε δε ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να νομιμοποιείται να χαράσσει θαλάσσιες ζώνες. «Η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «η φωνή μας ακούγεται, έχουμε σημαντικούς συμμάχους» και όπως ενημέρωσε την Βουλή το θέμα θα τεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τις προσεχείς ημέρες.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά δικαιώματά του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε γνωστό ότι το κρίσιμο θέμα θα τεθεί την προσεχή Τρίτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πυρά κατά Τσίπρα

Παράλληλα, κατέκρινε τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις Τσίπρα».

«Λάθος στάση την λάθος στιγμή. Λυπάμαι αλλά το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια κρίσιμη στιγμή έδειξε τον χειρότερο εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά.

Βούτσης: Αδικη επίθεση στον κ. Τσίπρα

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για «άδικη επίθεση στον κ. Τσίπρα». «Ήταν συγκεκριμένος στην κριτική που άσκησε σε ζητήματα που είναι εξόχως προβληματικά: την σαφή διγλωσσία που εκφράστηκε την συγκεκριμένη στιγμή για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία εμείς συμφωνούμε να συνεχιστούν, αλλά  και το ζήτημα της εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων της Ε.Ε. για μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις παραβιάσεις στην Κύπρο και την επέκτασή τους σε σχέση με την δήθεν συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στον Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την Ε.Ε. «Τους κάλεσα να κάνουν εκείνο που οφείλουν», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα κάνει καλά την δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη».